Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Defensie wist van blootstelling aan giftige stof maar deed niks

  •  
21-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hennis300.jpg
Ministerie wist al vijftien jaar dat medewerkers in de grensregio aan hoge concentraties van een zeer kankerverwekkende stof zijn blootgesteld
Al vijftien jaar weet Defensie dat medewerkers in de grensregio zijn blootgesteld aan grote concentraties van een zeer kankerverwekkende stof. Dat schrijft de Volkskrant donderdag. Hoewel minister van Defensie onlangs nog schreef ‘geen aanwijzingen’ te hebben dat medewerkers ‘structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen’, blijkt uit documenten in handen van de krant het tegendeel.
Zo blijkt uit meetrapporten uit 1999 en 2002 dat er op militaire onderhoudsbases met Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en tanks tot acht keer meer chroom-6 aanwezig was dan destijds de norm was. Maar in juni schreef minister Hennis nog dat er daar geen aanwijzingen voor zouden zijn. Een woordvoerster kan geen uitleg geven over hoe dat te rijmen valt met de meetrapporten en zegt dat er momenteel uitgebreid onderzoek wordt gedaan. “Tot dat is afgerond, zeggen wij niets.”
Zo’n honderd ernstig zieke oud-werknemers hebben zich inmiddels gemeld bij letselschadeadvocaten. De oud-werknemers lijden onder meer aan kanker en auto-immuunziekten. Ze beschuldigen Defensie ervan de zaak in de doofpot te hebben gestopt en eisen nu een schadevergoeding.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.