47

Defensie zit bouw windparken dwars

Uitbreiding windparken maakt van heel Nederland een 'verstoringsgebied' voor vliegtuigen

Defensie gaat voortaan over de goedkeuring van windparken. Er komen meer windturbines in Nederland. Daarmee neemt de kans toe dat radars van zowel de militaire- als burgerluchtvaart verstoort raken en dat is gevaarlijk. De provincies Friesland en Drenthe zijn overvallen door het bericht dat Defensie de ‘verstoringszone’ rond radarposten wil vergroten van 28 naar 75 kilometer. Dat zou betekenen dat bijna heel Nederland straks als ‘verstoringsgebied’ wordt aangemerkt en de bouw van windparken niet doorgaat.

De maatregel van Defensie zit het ministerie van Infrastructuur & Milieu in de weg. Het Rijk wil in 2020 6000 megawatt aan windenergie hebben opgesteld op het vaste land. Dat plan gaat niet samen met de maatregel van Defensie. De verruiming van het verstoringsgebied kan de plannen voor de bouw van windparken tegenhouden, desnoods tot aan de rechter.

De provincies laten vandaag in Trouw weten niet goed op de hoogte te zijn van de maatregelen van Defensie. 

“Het wordt tijd dat het Rijk de plannen voor windenergie eens serieus gaat coördineren”, zegt de Friese gedeputeerde Hans Konst. “Ik ben bang dat wij ernstig moeten gaan nadenken hoe wij met windenergie een duurzaam beleid in Friesland moeten gaan opzetten, met dit rijksbeleid.

Zijn collega Rein Munniksma in Drenthe:

“Ik denk dat het Rijk nu eerst maar eens duidelijk moet maken wat de kaders zijn voor windenergie in Nederland. […] Misschien moeten we met eerst maar eens de visie afwachten over wind op land, waaraan het ministerie van Infrastructuur en Milieu al jaren werkt.

Beide ministeries zoeken momenteel naar oplossingen. Defensie probeert technische oplossingen in het radarnetwerk te zoeken om de verstoring van windmolens te beperken. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu onderzoekt wat de gevolgen van de Defensie-maatregelen zijn voor de ambitieuze windplannen van het Rijk. 

Trouw: ‘Regels windenergie zijn onduidelijk’

cc-foto: Nuon

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)