51

Definitieve uitslag Provinciale Staten bekend, FvD’ers staan zetel af

Maandagmiddag werd de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen bekendgemaakt en daaruit bleek dat er hier en daar toch nog kleine verschuivingen optreden. Zo weet DENK in Flevoland toch nog een zetel te bemachtigen ten koste van het CDA en ging in Zuid-Holland in plaats van de PvdA, de VVD er met de laatste restzetel vandoor.

Verder valt op dat veel gekozen kandidaten hun zetel niet willen of kunnen innemen, bijvoorbeeld omdat ze in meerdere provincies op de kieslijst stonden of omdat ze een andere functie hebben die een plek in de Provinciale Staten in de weg zit. Zo werd DENK-leider Tunahan Kuzu met voorkeursstemmen gekozen in Zuid-Holland, maar hij blijft in de Tweede Kamer.

De absolute koploper als het gaat om dit soort verloren voorkeursstemmen is het Forum voor Democratie. Partijleider Thierry Baudet bemachtigde een plek in Zuid-Holland, maar neemt die niet in. Het Amsterdamse raadslid en kandidaat-senator Annabel Nanninga werd verkozen in Utrecht, maar is ook niet van plan te verhuizen. Datzelfde geldt voor Kamerlid Theo Hiddema die in zowel Friesland als Limburg werd verkozen en lijstduwer Henk Otten die in Drenthe een zetel bemachtigde maar die direct weer afstaat.

Kandidaten zijn verkozen in een andere provincie dan waar zij wonen, moeten binnen 27 dagen naar die provincie verhuizen om voor hun zetel in aanmerking te komen. Dat levert voor het FvD nog de nodige moeilijkheden op. De partij won in totaal 86 zetels, maar heeft bij lange na niet evenveel kandidaten. Eenzelfde scenario kan zich voordoen bij de Europese verkiezingen in mei. De partij van Thierry Baudet heeft een kandidatenlijst van twaalf personen, waaronder hijzelf. Zes van hen, Baudet incluis, zijn bij voorbaat niet beschikbaar voor het Europees Parlement tenzij ze hun functie als bijvoorbeeld Eerste of Tweede Kamerlid opgeven.

Bron: NOS / cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (51)