Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

DeGids over de aanval op Rutte II

  •  
01-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
DeGidswoe.jpg
De oppositie ging vol in de aanval. Rutte lag onder vuur...
In het Kamerdebat over het regeerakkoord kregen Marc Rutte en Diederik Samsom volop kritiek van de oppositie. Kritiek was er vooral op de plannen voor een inkomensafhankelijke premie. Rutte zei niet van plan te zijn om die nu al aan te passen. Samsom zei naar aanleiding van een verzoek van het CDA bereid te zijn de effecten van de zorgpremie nog eens te laten herberekenen door het Nibud.
Peter Kee politiek redacteur van Pauw & Witteman en Francisco van Jole eindredacteur van de opinie- en debatsite Joop.nl keken live mee naar het debat.
“In het Kamerdebat over het regeerakkoord kreeg Marc Rutte veel kritiek van PVV, SP, CDA en D66 op de plannen voor een inkomensafhankelijke zorg premie en het lijkt nu al duidelijk dat er geen meerderheid voor is in de Eerste Kamer,” zegt Peter Kee.
Radio 1-verslaggever Joost Vullings: “Roemer zei dat de SP de plannen niet zal steunen, zeker met het ingestelde inkomensplafond. van 70.000 euro. SP-leider Emile Roemer wilde vooral weten waarom hiervoor gekozen is. De grote rekening komt volgens hem terecht bij de middeninkomens. Wie 67.000 euro per jaar verdient, betaalt net zoveel premie als iemand die 2 miljoen euro per jaar verdient.”
Wilders is in feite de enige die Rutte ‘op rechts’ te vrezen heeft. Dat bleek ook in het  debat. Francisco: “Rutte had nog maar drie zinnen gezegd of Wilders reageerde onmiddellijk en ging meteen vol in de aanval. Hij noemt Rutte een de tweede Joop den Uyl en ‘kampioen nivelleren’.
Peter Kee: “Het is natuurlijk niet zo vreemd dat Wilders druk uitoefent. Hij ziet een paar dingen die weggegeven zijn uit het rechtse beleid die ze voorheen voerden. Het kinderpardon zit hem dwars. De nivellering vindt hij niets, net als de aanpak van de hypotheekrenteaftrek.”
Radio 1-verslaggever Joost Vullings: “Ja, hij gaat echt al zijn pijlen op de VVD richten. Daar zitten zijn kiezers. Hij zal het niet kunnen nalaten om de PvdA een sneer te geven, maar hij gaat vooral oppositie voeren tegen de VVD.”
Rutte doet het goed in het debat. Echt moeilijk heeft hij het niet? Peter Kee: “In de Tweede Kamer zijn er weinig beter dan Mark Rutte, Pechtold is heel goed en Samsom kan het ook. Het zijn ook de verwachte aanvallen.”
Francisco: “Je zag dat ook bij Pechtold. D66-leider Alexander Pechtold interrumpeert Rutte door te verwijzen naar de verkiezingsbelofte van Rutte om alle werkenden 1000 euro ‘terug te geven’. Uit de plannen van de VVD en de PvdA blijkt nu juist dat iedere Nederlander 1000 euro moet inleveren om de 16 miljard euro bezuinigingen te kunnen bekostigen. Rutte antwoordt dat het als een metafoor was gebruikt. Hij wees erop dat werkenden nog steeds een korting krijgen van 500 euro.”
Ondertussen komt er ook aardig wat kritiek uit het VVD-kamp op het regeerakkoord. Zo Twitterde Pieter Meulman, een prominent VVD-lid, dat hij zich partijloos voelde. “Het voelt als een scheiding, ik kan de huidige koers van de VVD niet steunen, laat staan actief lid zijn.”
Felix: “Dit regeerakkoord nodigt ook uit om binnen de VVD flink wat heisa op te roepen?”
Francisco: “Op Joop.nl staan een stuk van Ronald Buijt, lid van Leefbaar Rotterdam. Hij maakt echt gehakt van de VVD in dit regeerakkoord.”
Peter Kee: “De hypotheekrenteaftrek speelt niet eens een grote rol, omdat het heel langzaam wordt afgebouwd. De zorgpremie gaat veel belangrijker worden. Daar gaat veel meer oppositie tegen ontstaan. Daar schrikken mensen veel meer van. Het gaat om veel geld ook.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.