256

Déjà vu: Meer kans op een baan met een Nederlandse naam

Werkzoekenden met een Nederlandse naam maken meer kans op een baan dan werkzoekenden met een Arabische naam

Sociooge Lieselotte Blommaert promoveert woensdag aan de Universiteit Utrecht met een proefschrift rondom sollicitaties. Ze concludeert dat werkzoekenden met een Nederlandse naam meer kans hebben op een baan dan werkzoekenden met een Arabische naam.

Blommaert plaatste ruim 600 cv’s 11 weken per stuk online geplaatst op diverse cv-databanken, in meerdere sectoren en regio’s in Nederland. Cv’s met Nederlandse namen werden gemiddeld 10 keer bekeken met een Arabische naam slechts 6 keer. Blommaert:

Het is nu natuurlijk sowieso een ongunstige tijd voor mensen die werk zoeken door de crisis. Cv’s werden maar heel weinig bekeken, maar dan nog was er een duidelijk verschil tussen mensen met een typisch Nederlandse naam en mensen met een Arabische naam.

Ook bij de volgende stap, het opvragen van de cv en de daadwerkelijke uitnodiging voor een gesprek, zat een groot verschil: Nederlandse sollicitanten werden 60 procent meer uitgenodigd. Er zat overigens weinig verschil in regio’s of vacatures. “Eigenlijk werd overal ongeveer evenveel gediscrimineerd”, aldus Blommaert.

Eerder onderzoek toonde al aan dat werkzoekenden op hun achtergrond worden beoordeeld. Zo werd bij een ander onderzoek gereageerd met een brief op vacatures, ondertekend met een Nederlandse naam of een buitenlandse naam. Hierbij was de eerste groep in het voordeel.

Uit het onderzoek van Blommaert blijkt dat vrouwen en hoger opgeleiden minder discrimineren in het sollicitatieproces dan mannen en lager opgeleiden. Blommaert:

Het is interessant voor vervolgonderzoek om verder te bekijken waarom er gediscrimineerd wordt. En of dat meer gebeurt als het economisch slecht gaat.

De Volkskrant: Meer kans op een baan met een Nederlandse naam

Geef een reactie

Laatste reacties (256)