186

Staatssecretaris moet tweede islamitische middelbare school mogelijk maken

Demissionair staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs moet van de Raad van State een islamitische middelbare school in Amsterdam toch toestaan en bekostigen. Al jaren houden de gemeente en de rijksoverheid financiering van de school tegen.

Een bestuurslid betuigde medio 2014 openlijk zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat. “Leve ISIS en insjallah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken”, schreef de man op Facebook. De bestuurder in kwestie vertrok, maar de rest van het bestuur zou volgens de staatssecretaris onvoldoende afstand van deze uitlatingen hebben genomen. Dekker vond daarom dat de school er , ondanks een eerdere positieve beslissing in 2011, toch niet moest komen. Volgens de Raad van State namen andere bestuurders wel voldoende afstand van de uitspraken. Daarom is er volgens de Raad van State geen gegronde reden om de komst van de school te weigeren.

Voor 1 augustus 2017 moet de staatssecretaris een nieuwe beslissing nemen en daarbij bekostiging verstrekken. Het is nog de vraag of de lessen dit schooljaar al kunnen beginnen. De gemeente Amsterdam heeft al wel een gebouw beschikbaar gesteld.

Bron: ANP, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (186)