16

Dekker: vmbo moet op de schop

'Meer aansluiting op regionaal bedrijfsleven nodig'

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker vindt dat het vmbo na 15 jaar hard aan vernieuwing toe is. Scholieren zouden vanaf 2016 zelf profielen moeten gaan kiezen: één van tien vastgestelde richtingen, aangevuld met praktijkvakken. Het bedrijfsleven in de regio krijgt een rol bij het vormgeven van het onderwijs.

De beroepsgerichte vakken in het onderwijs zijn nauwelijks aangepast, terwijl de praktijk van het bedrijfsleven en ook het vervolgonderwijs zich wel hebben ontwikkeld, schrijft Dekker maandag in een brief aan de Tweede Kamer:

Met de vernieuwing van het vmbo gaat een langgekoesterde wens van scholen en bedrijven in vervulling. Praktijkvakken gaan beter aansluiten op de regionale arbeidsmarkt en leerlingen krijgen meer ruimte vakken te kiezen die hun interesses en talenten prikkelen en uitdagen. Het vmbo krijgt zo het nieuwe elan dat het verdient.

Scholen en bedrijven moeten het onderwijs samen gaan vormgeven. Ook moeten docenten bijgespijkerd worden. Dekker stuurt aan op invoering vanaf het schooljaar 2016-2017. Hij trekt 5,5 miljoen euro uit voor het vmbo.

De Volkskrant: Dekker gaat vmbo vernieuwen

Cc-foto: Frans Peeters

Geef een reactie

Laatste reacties (16)