33

Dekker wil onderzoek naar kosten Koningslied

Staatssecretaris Sander Dekker van Cultuur wil dat de publieke omroep verantwoording aflegt over de hoge kosten van het Koningslied

Er was al commotie ontstaan toen eind vorige maand naar buiten kwam dat het Koningslied, dat in 2013 werd gemaakt ter ere van de inhuldiging van de nieuwe koning, geen 150.000 euro maar 550.000 euro gekost had. Ondanks de ontstane commotie wilde de Nederlandse Publieke Omroep geen inzage geven in de gemaakte kosten

Desondanks wil de staatssecretaris, in opdracht van de Tweede Kamer, uitzoeken waarom de totale kosten van het Koningslied 550.000 euro moesten bedragen. Hij laat in het radioprogramma Den Haag FM weten:

Ik vind het in ieder geval heel veel geld. (…) Ik zal ook met mijn mensen bij de publieke omroep nagaan hoe dat geld nou precies besteed is.

‘Meer openheid’
Ook gaf Dekker aan: ‘Ik vind het goed als er achteraf verantwoording wordt afgelegd. Je moet uitkijken dat je niet vooraf een soort toets inbouwt, want dan ligt altijd het risico van censuur op de loer, aldus Dekker.

Eerder al had De Telegraaf gevraagd om inzicht te verkrijgen in de gemaakte kosten. Zij beriepen zich op op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). ‘De juridische stap is nodig omdat de NPO niet wil uitleggen waar de 550.000 euro aan is uitgegeven’, schreef de krant.  

Meer lezen klik dan hier

Geef een reactie

Laatste reacties (33)