33

Deliveroo onderuit bij rechter: koeriers zijn géén zzp’ers

Koeriers van bezorgdienst Deliveroo zijn werknemers en mogen door het bedrijf niet worden weggezet als schijnzelfstandigen. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam dinsdag bepaald. De uitspraak is het gevolg van twee rechtszaken aangespannen door vakbond FNV tegen de bezorgdienst.

In juli vorig jaar stelde de rechter Deliveroo nog in het gelijk nadat koerier Sytze Ferwerda een kort geding tegen het bedrijf had aangespannen. Begin 2018 ontsloeg Deliveroo alle bezorgers uit dienstverband, om hen vervolgens terug te laten keren als zzp’er. Daarop besloten de koeriers te gaan staken. Door werknemers niet in dienstverband aan te nemen, kunnen werknemers geen aanspraak maken op arbeidsvoorwaarden als bijvoorbeeld ziekteverlof en verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid. De rechter besloot in juli vorig jaar dat dat ‘niet onredelijk’ was.

Ferwerda ging niet in hoger beroep, FNV besloot twee nieuwe zaken aan te spannen. En die zijn nu door Deliveroo verloren. Bezorgers die voor Deliveroo maaltijden bezorgen zijn volgens de rechter absoluut geen zzp’ers en maken daarom ook gewoon aanspraak op een arbeidsovereenkomst. Ook besloot de rechter dat Deliveroo onder de cao voor beroepsgoederenvervoer valt, iets waar de bezorgdienst zich ook aan had willen onttrekken. Deliveroo is door de rechter verplicht de cao met terugwerkende kracht na te leven.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (33)