77

Delta cancelt plannen tweede kerncentrale Borssele

GroenLinks: Uitstel is een mooie eerste stap, maar Delta kan het beste definitief afzien van een nieuwe kerncentrale

Energiebedrijf Delta zet de plannen voor een tweede kerncentrale voor de komende 2 tot 3 jaar in de ijskast. Het huidige economische klimaat is de reden voor de uitstel. De combinatie van de financiële crisis, hoge investeringen die nodig zijn voor een peperdure kerncentrale, het huidige investeringsklimaat en de overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen deden Delta eerder afhaken dan verwacht.

GroenLinks is blij met het besluit van Delta.

Dit is een enorme overwinning voor alle voorstanders van schone energie. […] Nederland kan prima zonder kernenergie. Delta neemt dit besluit niet zomaar, het zegt veel dat ze de financiën niet rond krijgen.

Delta directeur Peter Boerma maakte eerder veel haast met het doordrukken van de plannen omdat kabinet Rutte, in tegenstellingen tot andere Europese regeringen, geen verweer gaf tegen de bouw van nieuwe kerncentrales. Om de financiën voor een tweede centrale rond te krijgen vroeg hij in december zijn aandeelhouders toestemming om alvast 100 miljoen voor te schieten. Geld dat alleen nog maar bedoeld was om de vergunningen rond te krijgen. Ook pleitte hij voor een extra belasting op CO2 uitstoot waardoor energie uit kolen- en gascentrales duurder zou worden en kerncentrales, die minder koolstof uitstoten, weer rendabel zouden worden.

Delta blijkt uiteindelijk een te kleine speler om een tweede kerncentrale neer te zetten. Daarnaast heeft ze altijd de publieke opinie vanwege de ramp met de Japanse kerncentrale in Fukushima, tegen gehad. Energieleveranciers EDF, RWE en Eon stopten hun kernenergieplannen al veel eerder in de ijskast.  
GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil nu de stap doorzetten om de bouw van kerncentrales definitief aan banden te leggen.

“Uitstel is een mooie eerste stap, maar het beste kan Delta definitief afzien van een nieuwe kerncentrale. Ze kunnen beter werk maken van energiebesparing en schone energie. Dat is veilig, levert veel banen op en zadelt toekomstige generaties niet op met gevaarlijk radioactief afval.

Lees de opinie van Peer de Rijk over deze kwestie op Joop.nl: Delta, stroom mee naar de toekomst!

PZC: Delta ziet voorlopig af van bouw tweede kerncentrale

cc-foto: Radio Nederland Wereldomroep
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (77)