68

Delta Force team doodt IS-topman bij grondoperatie in Syrië

Mogelijk nieuwe fase in oorlog tegen IS

Militairen van de Amerikaanse anti-terreureenheid Delta Force hebben bij een verrassingsactie in Syrië Abu Sayyaf, een van de leiders van IS, gedood. Zijn echtgenote is gevangen genomen en afgevoerd naar Irak. Bij de actie, die werd uitgevoerd door 24 soldaten, kwamen 11 IS-strijders om het leven. De Amerikanen bevrijdden een 18-jarig Jezidi-meisje dat door Sayyaf als slavin werd gehouden.

A day with Black Hawk crewsDe actie is een nieuwe stap in de oorlog tegen IS, constateert de Amerikaanse opiniesite Vox, omdat het een grondoperatie was en het Witte Huis tot nu toe volhield dat er geen ‘boots on the ground’ zouden komen. De vraag is nu of het bij deze actie blijft. Gezien het succes is de verleiding groot vaker militaire operaties in Syrië uit te voeren. Hoe lastig dat ook strategisch is blijkt onder meer uit het feit dat de Syrische staatszender de operatie meteen claimde als een actie van het Syrische leger. De VS dreigden eerder met bombardementen tegen het regime van Assad maar zijn inmiddels ook in een strijd tegen IS verwikkeld.

Het is de eerste keer dat de Amerikanen een succesvolle actie op Syrisch grondgebied uitvoeren. Een eerdere poging gijzelaars te bevrijden mislukte. De operatie, uitgevoerd met Black Hawk helikopters en V-22 Ospreys, vond plaats in het oosten van Syrië, nabij de olieinstallaties die Sayyaf onder beheer had. De New York Times heeft een gedetailleerd verslag van de operatie.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)