11

Delta Lloyd-topman kiest eieren voor zijn geld en vertrekt

Verzekeraar misbruikte voorkennis en verkocht voor miljoenen euro’s aan financiële instrumenten

De financieel topman van verzekeraar Delta Lloyd, Emiel Roozen, treedt per direct terug. Dat maakte de verzekeraar maandag bekend. Ook Jean Frijns, de voorzitter van de raad van commissarissen, stapt op. Dit alles na de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam die de uitspraak van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) bekrachtigde: Delta Lloyd heeft misbruik gemaakt van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente in 2012.

Doordat de verzekeraar op de hoogte was van het voornemen van DNB om een vaste rekenrente in te voeren, wat een lagere risicodekking mogelijk maakt, verkocht Delta Lloyd voor honderden miljoenen euro’s aan financiële instrumenten, die de verzekeraar moesten indekken tegen renteschommelingen, en die nu dus overbodig zouden worden. Het financiële gewin wordt geschat op 21,6 miljoen euro.

DNB legde Delta Lloyd bovenop de 21,6 miljoen euro een boete van 1,2 miljoen euro op. De bestuursrechter verlaagde de boete met 120.000 euro naar een totaal van 22,7 miljoen. DNB had ook het vertrek van Roozen geëist, maar dat achtte de rechter niet noodzakelijk. Toch kiest de topman nu eieren voor zijn geld en vertrekt. Nu de rechter heeft bepaald dat de boete terecht is “is het belangrijk om deze zaak zo snel mogelijk achter ons te laten”, aldus president-commissaris Frijns, die ook opstapt.

Eerder stapte bestuursvoorzitter Niek Hoek al op. Hij heeft altijd ontkend dat hij met vervroegd pensioen zou zijn gegaan onder druk van DNB. De Nederlandsche Bank zou hebben gedreigd met hertoetsing van Hoeks betrouwbaarheid en geschiktheid voor de functie, tenzij hij zijn functie zou neerleggen.

Roozen verdiende over 2014 613.700 euro met een variabele beloning van 258.800 euro. 

cc-foto: R/DV/RS

Geef een reactie

Laatste reacties (11)