Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Demissionair kabinet maakt geheime notulen ministerraad openbaar

  •  
23-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Ministerraad praat over nieuwste onthulling in toeslagenaffaire

© DEN HAAG - Demissionair Premier Mark Rutte komt aan op het Binnenhof voor een corona-overleg voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. ANP PHIL NIJHUIS

Het demissionaire kabinet maakt de vertrouwelijke notulen uit de ministerraad openbaar. Dat maakte Mark Rutte vrijdagmiddag bekend. Eerder al liet hij weten dat hij daartoe bereid was, maar dat ook de andere bewindslieden akkoord moesten geven. Volgens Rutte is het besluit openheid van zaken te geven unaniem. Vanaf maandag zijn de notulen in te zien.
Deze week berichtte RTL Nieuws dat in 2019 in de ministerraad was besloten cruciale informatie rond het toeslagenschandaal niet met de Kamer te delen, ondanks dat die daar bij herhaling om vroeg. Daarnaast zouden ook ministers zich hebben beklaagd over de ‘lastige’ CDA’er Pieter Omtzigt. De huidige leider van die partij Wopke Hoekstra zou getracht hebben zijn dissidente partijgenoot te ‘sensibiliseren’. Zonder succes overigens.
De notulen zijn gelekt naar RTL Nieuws. Hoogsuitzonderlijk, want die notulen zijn staatsgeheim en verdwijnen normaliter voor twintig jaar in een kluis. Alleen wanneer het kabinet expliciet toestemming geeft mag de inhoud ervan worden gedeeld. Volgende week donderdag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over de notulen. Het meireces wordt ervoor onderbroken.
Bron: NOS
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.