49

Demmink alsnog vervolgd op verdenking van verkrachting

Hof verwerpt oordeel OM, gelast onderzoek naar seksuele delicten door voormalig topambtenaar Demmink 

Het Openbaar Ministerie moet Joris Demmink, oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, alsnog vervolgen op verdenking van verkrachting van twee Turkse jongens. Dat heeft het Hof in Arnhem dinsdag besloten. In december vorig jaar bepaalde het OM nog dat er geen reden was om Demmink te vervolgen.

NRC-redacteur Marcel Haenen noemt het een besluit van het hof ‘een blamage voor Justitie‘:

Het OM heeft nooit een strafrechtelijk onderzoek in deze zaak uitgevoerd omdat daar geen reden voor zou zijn. Ze hebben slechts ‘oriënterend onderzoek’ uitgevoerd, en op basis hiervan besloten dat het niet nodig was om hier vervolg aan te geven. Nu moet alsnog een strafrechtelijk onderzoek worden gestart in Turkije in opdracht van het hof. Dat is een zeer interessante ontwikkeling in deze zaak.

Twee Turkse mannen deden aangifte van kindermisbruik dat midden jaren negentig in Turkije zou hebben plaatsgevonden, maar een strafrechtelijk onderzoek zal ‘bevestigen dat Demmink geen blaam treft’. Dat schrijft zijn advocaat Mischa Wladimiroff in een reactie:

Dit onderzoek wordt mede gerechtvaardigd vanwege het feit dat de beschuldigingen met regelmaat opdoemen in de media. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door de rechter-commissaris en heeft betrekking op enkele belangrijke kwesties die dusver onvoldoende belicht zijn gebleven.

Lees de volledige (geanonimiseerde) uitspraak van het Hof hier en hier terug.

cc-foto: ensh

Geef een reactie

Laatste reacties (49)