Laatste update 07:08
26

Democraat Doug Jones wint senaatszetel Alabama van omstreden Republikein

Iets dat nooit voor mogelijk leek, is toch gelukt: de democraten hebben de verkiezingen voor een Senaatszetel in de Amerikaanse staat Alabama gewonnen van de republikeinen. In de staat streed Doug Jones (D) tegen Roy Moore (R), die de afgelopen weken door meerdere vrouwen van seksueel wangedrag is beschuldigd. Dat lijkt de republikeinen nu dan toch de kop te hebben gekost, al had Moore – ondanks de betichtingen van seksueel wangedrag – de steun van president Trump.

Trump won bij de presidentsverkiezingen in 2016 de staat met overmacht tegen Hillary Clinton, maar met alle stemmen geteld heeft Jones nu 49,9 procent van de stemmen en Moore 48,4. Moore lijkt zich echter niet zomaar bij de uitslag te willen neerleggen en stuurt aan op een hertelling. Een automatische hertelling is echter alleen mogelijk als het verschil in uitslag kleiner is dan 0,5 procentpunt. Als hij alsnog een herstelling wil, dan zal Moore die uit eigen zak moeten betalen.

Donald Trump is er echter wel over uit: hij heeft inmiddels via zijn meest favoriete medium – Twitter – Doug Jones en de democraten gefeliciteerd met hun overwinning.

De overwinning van Jones betekent dat de meerderheid van de Republikeinen in de Senaat kleiner wordt; het is nu 51 zetels tegenover 49 zetels voor de democraten. Over een jaar zijn er weer tussentijdse verkiezingen voor de Senaat.

De beschuldigingen
Moore is een christenfundamentalistische republikein. Hij wordt ervan verdacht in 1979 op 32-jarige leeftijd een meisje van 14 te hebben “verleid”. Het meisje, Leigh Corfman, zat op op een bankje bij een rechtbank waar hij openbaar aanklager was. Terwijl haar moeder naar binnen ging, lette hij buiten op haar. Hij vroeg om haar nummer en belde haar een aantal dagen later op en maakte een afspraakje. Op dat afspraakje reed hij met haar naar zijn huis in het bos, waar hij haar kuste. Op een tweede afspraakje randde hij het minderjarige meisje naar verluidt aan. De Volkskrant schreef eerder:

Bij een tweede afspraakje kleedde hij haar en uit en liet zijn hand over haar beha en slipje gaan, en liet hij haar hand over zijn eigen onderbroek gaan. ‘Ik wilde dat het voorbij was’, aldus Corfman tegen de Post. ‘Wat het ook was, ik wilde dat het voorbij was.’ Moore liet haar gaan en bracht haar naar huis.

Het slachtoffer vertelde twee vriendinnen over het voorval, tien jaar later vertelde ze het aan haar moeder. Moore ontkent alle beschuldigingen. Fractieleider van de republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell zei eerder al dat Moore moet opstappen als de beschuldigingen waar zouden zijn, maar het was te laat voor de republikeinen om hem als kandidaat te vervangen.

Het bleef echter niet bij dit verhaal. The Washington Post onthulde dat meerdere vrouwen door Roy Moore zijn lastiggevallen toen ze nog tieners waren. Zijn gedrag zou zelfs zo bekend zijn geweest dat hij op een gegeven moment niet meer welkom was in een winkelcentrum.

Roy Moore was overigens sowieso al geen onomstreden persoon. De NOS somt op:

De Republikein staat bekend als uiterst rechts en conservatief. Hij werd twee keer uit zijn ambt gezet als rechter. De eerste keer omdat hij de tien geboden in het gerechtsgebouw had laten plaatsen en weigerde die weg te halen. Later gaf hij andere rechters opdracht huwelijken tussen homo’s en lesbiennes te verbieden, terwijl dit ongrondwettelijk was. Ook zwaaide hij eens met een pistool bij een verkiezingsbijeenkomst, om te laten zien dat hij voor het vrije bezit van wapens is. Moore is fel anti-abortus, een standpunt dat hem de steun opleverde van evangelische leiders.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)