Laatste update 10:58
85

Democraten winnen het Huis terug, Trump behoudt de Senaat

De ongekend spannende Midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten zijn ten einde en hoewel nog niet alle uitslagen binnen zijn, is het belangrijkste resultaat dat de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden terug hebben veroverd. De Senaat blijft weliswaar in Republikeinse handen – met dank aan het kiessysteem werden er zelfs drie zetels gewonnen, ondanks dat er 9 miljoen meer stemmen op Democratische Senaats-kandidaten werden uitgebracht – maar de Democraten hoeven niet langer machteloos toe te zien hoe Trump het politieke systeem ontmantelt. De enige Senaatszetel die van rood naar blauw versprong was die van Nevada, waar Democraat Jacky Rosen de Republikein Dean Heller versloeg.

Congres
Het Congres ziet er na vandaag heel anders uit. Tenminste 26 zetels veranderden van partij in het voordeel van de Democraten. Trump speelde een grote rol bij de afweging van kiezers voor hun congressionele kandidaten. Bijna tweederde van hen gaf aan dat hun oordeel over de president onderdeel was van hun stembesluit. Een kwart van de mensen bracht deels een stem uit om Trump te steunen, terwijl vier op de tien stemmers zeer ontevreden was over de president, aldus exit-polls.

Vrouwen
Het Amerikaanse congres zal voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100 vrouwelijke Afgevaardigden kennen. Ayanna Pressley wordt de eerste zwarte vrouw die Afgevaardigde wordt voor Massachusetts. Rashida Tlaib (Michigan) en Ilhan Omar (Minnesota) worden de eerste moslima’s in het Huis van Afgevaardigden. Sharice Davids (Kansas) en Deb Haaland (New Mexico) worden eerste Native-American vrouwen in het Amerikaanse Congres. Alexandria Ocasio-Cortez is uitgesproken links en de jongste vrouw ooit die naar het Huis van Afgevaardigden zal worden gezonden, namens New York.

Gourverneursraces
De Democraten wonnen ook een aantal gouverneurszetels. Democraat Laura Kelly versloeg immigratie-hardliner en Trump-loyalist Kris Kobach in Kansas. De Democraat Gavin Newsom won in Californië en de Democraat Jared Polis staat op het punt gouverneur van Colorado te worden en daarmee de eerste openlijk homoseksuele gouverneur van de Verenigde Staten. Andrew Gillum verloor de race om het gouverneurschap nipt van Florida van de Republikein Ron DeSantis, die een groot fan is van Trump. In de Zuidelijke staat Georgia staat de Republikeinse gouverneur Brain Kemp voor met 3 procent van de stemmen, maar de Democratische kandidaat Stacey Abrams is nog niet bereid om haar verlies toe te geven todat alle stemmen geteld zijn. Kemp is naast kandidaat ook toezichthouder op het verkiezingsproces en gooide in de aanloop naar de midterms alles in de strijd om zo veel mogelijk niet-witte kiezers het stemmen onmogelijk te maken. Hoewel veel staten op verkiezingsdag geplaagd werden door kapotte stemapparaten, lange rijen en andere onregelmatigheden, was dat in Georgia nog net een graadje erger, vooral in districten waar overwegend niet-witte kiezers wonen.

Beto
Niet alle nieuwe politieke rocksterren van de Democraten wisten de overwinning binnen te slepen. Texas bleek nog niet rijp voor de populaire Democraat Beto O’Rourke en herkoos de Republikeinse senator Ted Cruz. De toekomst ziet er echter niet slecht uit voor de Democraten in Texas, maar liefst 71 procent van kiezers onder de 30 steunden Beto en ook bij de leeftijdsgroep 30-44 behaalde hij een nipte meerderheid. 45+ kiezers kozen met 58 procent voor Cruz.

2020
Het verlies van de populaire Beto, maar ook van de gouverneurskandidaten Abrams (Georgia) en Gillum (Florida) geeft helaas wel aan dat de Democratische partij nog steeds zoekende is naar de ‘natuurlijke’ front-runner voor de presidentsverkiezingen van 2020. De partij kent veel oud-gedienden die zich in die strijd zouden willen werpen, zoals oud-vice-president Joe Biden, Senatoren Elisabeth Warren en Bernie Sanders en misschien zelfs Hillary Rodham Clinton. Daartegenover stonden de nieuwe dan wel jonge(re) gezichten van Beto O’Rourke, Corey Booker, Stacey Abrams, Andrew Gillum en Kamala Harris. (De zetels van Booker en Harris waren overigens geen onderdeel van de midterms.) Geen van hen is komen bovendrijven als ‘de grote ster’ van de midterms, dus de zoektocht naar de persoon die Trump moet verslaan gaat door. Tegelijkertijd hoeft dat niet negatief te zijn. Barack Obama kondigde zijn kandidaatschap pas aan in februari 2007, voordat hij uiteindelijk de presidentsverkiezingen won in november 2008. Bovendien hebben de Democraten simpelweg miljoenen meer kiezers dan de Republikeinen en winnen zij keer op keer de popular vote, ongeacht of de partij een traditionele middenkandidaat naar voren schuift of een linkse. In een scherpe analyse twijfelt Politico dan ook aan de houdbaarheid van de strategie van de Republikeinen om in te blijven zetten op conservatieve witte kiezers en het systeem van Gerrymandering en voter-suppression (het buitensluiten van groepen stemgerechtigden).

Geef een reactie

Laatste reacties (85)