Laatste update 11:45
27

Democraten pakken winst bij lokale verkiezingen VS

De Republikeinse partij heeft in de Verenigde Staten een flinke tegenslag voor de kiezen gehad. Bij de strijd om het gouverneurschap van de staat Virginia, een graadmeter voor de populariteit van president Trump, won de Democratische kandidaat Ralph Northam. Ook in New Jersey waren verkiezingen die eveneens naar een Democraat gingen.m

De gouverneursverkiezingen zijn op de dag af exact een jaar na de verkiezingswinst van Donald Trump, die momenteel het laagste goedkeuringscijfer krijgt van alle Amerikaanse presidenten uit de moderne tijd: slechts 37 procent van de Amerikanen schaart zich nog achter Trump.

Direct na de verloren verkiezingen in Virginia besloot Trump via Twitter uit te halen naar zijn kandidaat. Volgens Trump had kandidaat Gillespie dan wel hard gewerkt, maar had hij niet de politieke lijn van Trump gevolgd. Winnaar Northam kreeg tijdens zijn campagne steun van een oude bekende, Barack Obama, die voor het eerst sinds zijn afscheid van het Witte Huis weer politieke toespraken hield.

Behalve de gouverneursverkiezingen konden er in meerdere grote steden ook burgemeesters en lokale bestuurders worden gekozen, zoals in New York, Boston en Detroit. In alle drie die steden werd de zittende Democratische burgemeester herkozen.

In Virginia werd de race voor ‘state legislator’ (een bestuurder met wetgevende bevoegdheden) gewonnen door Democraat Danica Roem, die daarmee de eerste transvrouw werd die openlijk campagne voerde als transgender, won en die de zetel ook daadwerkelijk zal innemen. Haar overwinning was van groot symbolisch belang aangezien haar tegenkandidaat, de oerconservatieve Republikein Bob Marshall, de auteur was van een controversiële anti-LHBTIQ wet, bekend als de ‘Bathroom Bill’. Marshall, die zichzelf on-ironisch ‘Chief Homophobe’ noemde, weigerde gedurende de hele campagne met Roem te debatteren of haar als vrouw aan te spreken. Ook een felicitatietelefoontje kon er niet af. Hij gaf zijn verlies toe in een post op Facebook.

Bron: NOS / cc-foto: VCU CNS

Geef een reactie

Laatste reacties (27)