26

Democratie 2.0: Facebook sluit protestpagina’s af

Keiharde censuur treft tientallen acties tegen draconische Britse bezuinigingen 

Facebook, een van de belangrijkste communicatiemiddelen die ter wereld, heeft in Groot-Brittannië zonder enige aankondiging of uitleg tientallen protestpagina’s tegen het regeringsbeleid afgesloten. De maatregel is genomen in de aanloop naar de traditionele 1 mei-demonstraties.

Volgens Facebook is er sprake van ‘toeval’, meldt The Guardian. De sociale netwerksite zou de pagina’s neergehaald hebben omdat ze waren opgezet in strijd met de gebruiksvoorwaarden. Dat het gaat om tientallen pagina’s die allemaal hetzelfde onderwerp behandelen – de protesten zondag tegen de bezuinigingen van de conservatief-liberale regering – zou komen omdat Faceboook automatisch checkt welke pagina’s naar elkaar linken. Vervolgens worden ook die pagina’s getoetst. Een woordvoerder verklaart dat de beheerders van de buiten werking gestelde pagina’s ‘binnen enkele dagen’ een mailtje zullen ontvangen met uitleg welke wijzigingen ze dienen aan te brengen. De protesten die via de pagina’s werden georganiseerd zijn dan echter al voorbij. De May Day protesten in Londen zijn berucht omdat ze door het optreden van militanten cq provocateurs vaak eindigen in veldslagen met de politie.

Facebook is voor het organiseren van protesten steeds belangrijker. Zo wordt de site gezien als een peiler van de Arabische opstanden. Voor zo ver bekend heeft Facebook daarbij geen protestpagina’s afgesloten wegens ‘schending van de gebruiksvoorwaarden’.

cc-foto: lewishamdreamer Protest tegen bezuinigingen in Londen, maart 2011

Geef een reactie

Laatste reacties (26)