11

Demonstranten Kiev houden stand

Oekraïense oproerpolitie niet geslaagd in ontruiming Onafhankelijkheidsplein ... Geen buitensporig geweld door politie of demonstranten

Na een tumultueuze nacht in Kiev waarbij duizenden politieagenten probeerden het Onafhankelijkheidsplein te ontruimen, hebben de demonstranten nog steeds het grootste gedeelte van het plein in handen. Het stadhuis – wat op 1 december werd bezet – was tot vanmorgen in handen van de betogers, maar werd vanmorgen door de politie binnen gevallen. Activisten bespoten de ingang met water waardoor de politie bij een bestorming zou uitglijden over het ijs.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft namens de Verenigde Staten een sterke veroordeling uitgesproken van het politieoptreden:

over de beslissing van de Oekraïense autoriteiten om het vreedzame protest te bestrijden met oproerpolitie, bulldozers en wapenstokken, in plaats van met respect voor democratische rechten en menselijke waardigheid. De Verenigde Staten staan achter het Oekraïense volk. Ze verdienen beter.

Ruslandcorrespondent Olaf Koens twitterde vannacht vanaf het plein dat het geweld leek mee te vallen, maar Shaun Walker van The Guardian schreef het uitblijven van een meer gewelddadige confrontatie toe aan het incasseringsvermogen van de betogers.

Update 10.20 uur:
De Oekraïense oproerpolitie zal vandaag niet opnieuw het Onafhankelijkheidsplein in Kiev bestormen. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Vitaly Zakharchenko, zojuist gezegd. Ook premier Mikola Azarov zei toe dat er geen geweld tegen vreedzame demonstranten zal worden gebruikt. Wel is de politie begonnen met het ontruimen van het stadhuis van Kiev, waar veel betogers zich ophielden.

cc-foto: Ryan Anderson en Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (11)