4

Demonstranten verstoren Koninklijke Wiedergutmachung

Russische politie arresteert Dolmatov-demonstranten bij aankomst koningspaar ... Rusland: 'Hopelijk worden de problemen snel opgelost'

De aankomst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het Tchaikovsky Conservatorium in Moskou zou vanmiddag zijn verstoord door de arrestatie van twee demonstranten, dat melden Russische media vandaag. De betogers zouden aandacht hebben gevraagd voor de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov.

De Nederlands journalist Olaf Koens, twitterde foto’s van het voorval. Buiten de Domatov-betogers waren er geen merkbare protesten. Eerder was er sprake van dat het Concertgebouworkest een statement zou maken om aandacht te vragen voor de beroerde positie’s van homo’s in Rusland, bijvoorbeeld door het dragen van regenboogspeldjes door orkestleden, maar hier is blijkbaar toch van afgezien.

Het Nederland-Rusland jaar wordt geteisterd door incidenten over en weer die de diplomatieke sfeer danig verzieken. Het meest ernstige daarvan – het enteren van de Arctic Sunrise door de Russen en het detineren en vervolgen van haar bemanning – is vermoedelijk nog lang niet teneinde. Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans liet eerder al doorschemeren dat Koning Willem-Alexander hier gisteravond over gesproken heeft met de Russische president Poetin. Naar verwachting zullen beiden zich niet uitlaten over de inhoud van dat gesprek.

Timmermans kon nog niet zeggen of de bemanning van de Arctic Sunrise snel vrijkomt of niet:

Dat is een juridisch traject van Rusland. De rechter moet zijn werk doen.

De minister zei zelf een goed en constructief gesprek te hebben gehad met de Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj. Hierin zouden zowel de mensenrechtensituatie in Rusland, als de positie van homoseksuelen zijn besproken. Het koninklijk bezoek aan Rusland heeft volgens Timmermans beide landen de kans gegeven de wens uit te spreken dat de periode van vervelende incidenten nu moet worden afgesloten:

We willen het achter ons laten en constructief verdergaan. Ook president Poetin heeft die wens vrijdag uitgesproken.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)