0

Demonstraties in Israel steeds groter

Ruim 300.000 mensen gingen gisteren de straat op om 'sociale rechtvaardigheid' te eisen

In Israel groeien de demonstraties tegen het beleid van de regering Netanyahu elk weekend.

Dat schrijft de Israelische krant Haaretz. De krant citeert de politie die stelt dat er gisteren ruim meer dan 300.000 mensen op de been waren. In Tel Aviv alleen waren het er 300.000, in Jeruzalem 20,000 en nog enkele duizenden in steden als Eilat en Kyriat Shmona.

‘Het volk wil sociale rechtvaardigheid’ en ‘Een hele generatie eist een toekomst’. Die slogans werd veel gehoord en doen sterk denken aan de demonstraties in de rest van het Midden Oosten eerder dit jaar. Die verwijzing was ook explicieter te lezen in borden met de tekst: ‘Treed af, Egypte is hier’. En ook in Israel heeft Facebook een grote rol gespeeld. Maar het zijn niet alleen de jongeren die demonstreren, ook veel families en gepensioneerden liepen mee.

Nationale studentenleider Itzik Shmuly sprak de in Tel Aviv verzamelde menigte toe:

We weten dat we niet alles in één keer kunnen veranderen, maar het leven is hier onmogelijk geworden en dat accepteren we niet.

De New York Times sprak met Ayelet Kol, een 37-jarige ontwerper uit Tel Aviv.  Zij vertelde dat ze de afgelopen tijd heeft moeten verhuizen naar een één kamer-appartement, haar televisie en sportschoolabonnement de deur uit heeft moeten doen en niet langer uitgaat met haar vrienden, maar dat ze er ondanks haar baan nog steeds niet in slaagt om financieel rond te komen. 

Tot nu dachten de meeste mensen dat het aan hen lag dat ze het niet konden redden, maar nu realiseren ze zich dat het voor iedereen moeilijk is en dat ze niet alleen zijn. 

De prijzen van zaken als voedsel en benzine en de woonkosten zijn de afgelopen tijd sterk gestegen. Tegelijkertijd is het sociale stelsel sterk ingekrompen en is de kloof tussen arm en rijk in Israel hard gegroeid.

De NRC meldt dat de Nationale Unie van Israelische studenten als eerste een eisenpakket op tafel heeft gelegd:

Op de lijst staan eisen als belastingverlaging, meer geld voor huisvesting voor armlastigen, vertraging van de privatisering van de zorg, uitbreiding van gratis onderwijs zodat ook verzoring daar onder valt, en uit uitbannen van werkgevers die de vakbonden aantasten.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (0)