19

Den Haag host nucleaire top 2014

Rutte: Nuclear Security Summit gaat niet over kernwapens die landen al hebben

Nederland is in maart gastheer van een grote nucleaire top in Den Haag. Dat maakten premier Rutte en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag bekend bij een persconferentie.


Volgens Rutte en Timmermans is het doel van de top om uiteindelijke te voorkomen dat er vuile bommen worden gemaakt door terroristen wereldwijd. BNR citeert Rutte:

We willen van het hoogverrijkt uranium veel meer naar het laag verrijkt uranium gaan en een betere beveiliging van nucleair materiaal. En dat is juist om te voorkomen dat het in verkeerde handen valt en er vuile bommen van kunnen worden gemaakt.

De zogenoemde Nuclear Security Summit (NSS) wordt de grootste conferentie ooit gehouden in Nederland, meldt ook de Volkskrant. En daarmee waarschijnlijk ook de grootste beveiligingsoperatie. Al willen Rutte en Timmermans daar tijdens de persconferentie niet veel over kwijt.

Naar verwachting komen onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, de Russische leider Vladimir Poetin, China’s eerste man Xi Jinping en VN-topman Ban Ki-moon naar Den Haag. De komst van Obama kon nog niet worden bevestigd. De landen zelf kondigen aan dat hun president of premier komt. “Maar we hebben nog niet gehoord dat hij niet komt”, zei Timmermans.

De NSS is een initiatief van Obama uit 2009 met als doel binnen vier jaar het nucleair materiaal in de wereld beter te beveiligen. In 2010 werd hierover een eerste top in Washington gehouden, gevolgd door Seoul vorig jaar.

BNR: Den Haag gastheer van grote nucleaire top 

Volkskrant: Nucleaire top wordt grootste conferentie ooit in Nederland

Foto-cc: Karmel80

Geef een reactie

Laatste reacties (19)