Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Denemarken houdt Nederlandse activist met feestdagen in cel

  •  
21-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
thijssen_300.jpg
Greenpeace-medewerker opgepakt in restaurant, verdacht van ludieke actie
De Nederlandse Greenpeace-medewerker Joris Thijssen is afgelopen vrijdag in Kopenhagen gearresteerd en wordt tot tenminste 7 januari vastgehouden.
“Hij is in een restaurant gearresteerd, op verdenking van betrokkenheid bij de ludieke actie van Greenpeace op de rode loper bij de Deense koningin. Tijdens de actie op donderdag werden ook drie Greenpeace-actievoerders van niet-Nederlandse nationaliteit opgepakt,” schrijft Greenpeace. “Het was een ludieke actie: twee mensen in galakostuum met een spandoek. De Deense autoriteiten treden disproportioneel hard op”, stelt Femke Bartels, hoofd campagnes van Greenpeace. (Zie video voor een Deens verslag van de gedurfde actie.)
Joris Thijssen heeft een reputatie als het gaat om binnenkomen bij zwaar beveiligde gelegenheden. Zo wist hij in 2002 Huis ten Bosch binnen te glippen en daar tijdens overleg met het ministers een spandoek te ontvouwen met ‘de milieuminister meldt zich’. Het was een protest tegen het feit dat het kabinet CDA-LPF-VVD de minister van milieu had afgeschaft. Later dat jaar wist hij ook het parlement binnen te geraken maar werd hij gearresteerd voor hij zich aan het spreekgestoelte kon vastketenen.
De Deense autoriteiten willen Thijssen minstens tot 7 januari vasthouden. Op weblog  Sargasso  werd eerder melding gemaakt van hard optreden door de Deense politie. Arrestanten werden in kooien gestopt en vervolgens met pepperspray bespoten.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.