13

Denemarken houdt Nederlandse activist met feestdagen in cel

Greenpeace-medewerker opgepakt in restaurant, verdacht van ludieke actie

De Nederlandse Greenpeace-medewerker Joris Thijssen is afgelopen vrijdag in Kopenhagen gearresteerd en wordt tot tenminste 7 januari vastgehouden.


“Hij is in een restaurant gearresteerd, op verdenking van betrokkenheid bij de ludieke actie van Greenpeace op de rode loper bij de Deense koningin. Tijdens de actie op donderdag werden ook drie Greenpeace-actievoerders van niet-Nederlandse nationaliteit opgepakt,” schrijft Greenpeace. “Het was een ludieke actie: twee mensen in galakostuum met een spandoek. De Deense autoriteiten treden disproportioneel hard op”, stelt Femke Bartels, hoofd campagnes van Greenpeace. (Zie video voor een Deens verslag van de gedurfde actie.)

Joris Thijssen heeft een reputatie als het gaat om binnenkomen bij zwaar beveiligde gelegenheden. Zo wist hij in 2002 Huis ten Bosch binnen te glippen en daar tijdens overleg met het ministers een spandoek te ontvouwen met ‘de milieuminister meldt zich’. Het was een protest tegen het feit dat het kabinet CDA-LPF-VVD de minister van milieu had afgeschaft. Later dat jaar wist hij ook het parlement binnen te geraken maar werd hij gearresteerd voor hij zich aan het spreekgestoelte kon vastketenen.

De Deense autoriteiten willen Thijssen minstens tot 7 januari vasthouden. Op weblog Sargasso werd eerder melding gemaakt van hard optreden door de Deense politie. Arrestanten werden in kooien gestopt en vervolgens met pepperspray bespoten.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)