Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Denemarken steunt Nederland in conflict Turkije

  •  
12-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5373106072_76e19fb064_z
De Deense premier Rasmussen wil het geplande bezoek van de Turkse premier Yildrim aan Denemarken uitstellen vanwege de diplomatieke onrust tussen Nederland en Turkije. Dit schrijft hij in een facebookpost. Volgens Rasmussen kan een bezoek van Yildrim op dit moment niet los gezien worden van de retorische aanvallen van Turkije op Nederland. De Turkse president Erdogan noemde Nederland ‘overblijfselen van nazi’s’ en ‘fascistisch’. Later zei Erdogan dat Nederland ‘handelt als een bananenrepubliek’ en riep hij internationale organisaties op om sancties op te leggen.
De tendens in Denemarken is een tegenovergestelde. Rasmussen geeft aan met veel bezorgdheid te kijken naar de ontwikkelingen in Turkije, waar ‘democratische principes onder grote druk staan.’ Normaal gesproken zou dit voor Rasmussen alleen nog maar meer reden zijn  om af te spreken met de Turkse regering, maar onder de huidige omstandigheden wil hij het bezoek liever afzeggen.
‘De karakterisering van Westerse democratieën en de verbale aanvallen tegen Nederland door Turkije betekenen dat een ontmoeting op dit moment geïnterpreteerd zou kunnen worden alsof Denemarken de ontwikkelingen in Turkije wat milder bekijkt. Dit is absoluut niet het geval’ aldus de premier.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Under normal circumstances it would be a pleasure for me to great Prime Minister Yildirim in Copenhagen. I had a frank…
 
Ook de Franse regering heeft zich in de diplomatieke rel gemengd. De Franse Minister riep op tot de-escalatie, en tot het vermijden van verdere provocaties door de Turkse overheid. Zowel Nederland als Turkije hebben inmiddels geeist dat de ander zijn excuses aanbiedt. Geen van beide lijkt van plan dit te doen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.