91

Denemarken wil juwelen van vluchtelingen afpakken

Om zo 'de kosten te kunnen dekken'

De minister van Justitie van Denemarken, Søren Pind, lijkt zijn inspiratie voor zijn beleid uit de geschiedenisboeken te halen. Om de kosten van de opvang van vluchtelingen te kunnen dekken, wil hij namelijk dat hun bezittingen bij binnenkomst van het land worden afgepakt. Alleen trouw- of verlovingsringen mogen behouden worden.

In een televisieprogramma verdedigde Pind, lid van het rechtse Venstre, zijn stelling door te benadrukken dat de kosten nu eenmaal gedekt moeten worden en dat dit daar een goede manier voor zou kunnen zijn. De minister benadrukte wel dat de vluchtelingen zaken als horloges en mobiele telefoon mogen houden, maar alle overige bezittingen boven de 300 euro, zullen door de overheid worden geconfisqueerd.

De manier waarop de bezittingen zouden moeten worden afgepakt, was tijdens de uitzending nog niet duidelijk, maar is dat inmiddels wel. In het voorstel valt te lezen dat de politie de bevoegdheid moet krijgen om vluchtelingen te fouilleren om hun bagage, geld en kostbaarheden te onderzoeken. Ook moet de politie de mogelijkheid krijgen om ‘deze activa in bewaring te nemen’. Ofwel: af te pakken.

De behandeling van het voorstel staat gepland voor 26 januari in het nieuwe jaar.

DR: DF: Flygtninge skal aflevere dyre armbåndsure ved grænsen

Geef een reactie

Laatste reacties (91)