Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Denemarken wil Noordpool claimen

  •  
17-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Door smeltijs komen nieuwe vaarroutes beschikbaar en wordt boren naar olie en gas makkelijker… Greenpeace hekelt de 'hebzuchtige plannen'
De Deense regering is van plan om de Noordpool en andere delen in het Arctische gebied te claimen. Dat blijkt uit gelekte documenten die het Deense dagblad Information in handen heeft gekregen. In 2014 wil de overheid formeel een claim indienen bij de Verenigde Naties.
De Deense regering heeft de authenticiteit van het document bevestigd waarin staat dat de nieuwe scheepvaartroutes en visgronden, die door smeltend poolijs beschikbaar worden, van grote waarde voor Denemarken zullen zijn. Ook zal het eenvoudiger worden om te boren naar olie en gas.
Volgens de documenten zal Denemarken vijf gebieden rondom de Faeröer en Groenland met inbegrip van de Noordpool opeisen.
Greenpeace directeur Mads Christensen heeft teleurgesteld gereageerd. Volgens hem zijn de plannen van Denemarken hebzuchtig. In plaats van een duurzaam model voor deze gebieden te bewerkstelligen wil Denemarken ze uitkleden, aldus Christensen.
cc-foto: Ben Saunders

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.