58

Denen dumpen rechtse gedoogcoalitie, ‘Rood Blok’ haalt meerderheid

Conservatieven en populisten verliezen zetels ... Deense variant van D66 wint fors ... Vrouw wordt nieuwe premier

Denemarken krijgt voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke premier. De sociaaldemocrate Helle Thorning-Schmidt was aanvoerster van het linkse Rode Blok, dat de parlementsverkiezingen nipt gewonnen heeft. Hiermee komt een einde aan het rechtse minderheidskabinet dat tien jaar aan de macht is geweest.

Volgens de laatste telling heeft het Rode Blok 89 van de 179 zetels in het Deens parlement behaald. Het centrumrechtse Blauwe Blok van premier Lars Lokke Rasmussen is blijven steken op 86 zetels.

De Sociaal-Liberalen, een soort Deense variant op D66 won fors: van 8 naar 17 zetels. De sociaal-democraten verloren een zetel en hebben er nu 44.

Grootste verliezers zijn de conservatieven (-10) en de Deense versie van de PVV die drie zetels kwijtraakte en er nu nog 22 heeft.

Rasmussen heeft inmiddels zijn nederlaag erkend. Vrijdag dient hij zijn ontslag in bij de koningin en overhandigt hij de sleutel van het kantoor aan Thorning-Schmidt.

Denemarken was met haar minderheidskabinet tot nu toe een groot voorbeeld voor het huidige Nederlandse kabinet en zijn gedoogconstructie. Het Blauwe Blok was tien jaar aan de macht. De kiezers in Denemarken willen nu een andere koers vanwege de slechte staat van de economie.

Thorning-Schmidt wil de verzorgingsstaat ondersteunen en de economie stimuleren met extra uitgaven in plaats van bezuinigingen. Rasmussen daarentegen wilde juist de hand stevig op de knip houden.

De nieuwe premier Helle Thorning-Schmidt is overigens de schoondochter van de Britse oud-Labour leider Neil Kinnock.

De Volkskrant: Denemarken krijgt eerste vrouwelijke premier

cc-foto: Arbeiderspartiet

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (58)