46

DENK eist 60.000 euro boete voor Sylvana Simons om partijleden af te schrikken

DENK eist een ‘absurd hoge’ boete van Sylvana Simons omdat ze zich eind december terugtrok als kandidaat-Kamerlid van de partij en daarover met de media sprak. Dat bleek maandagmiddag bij de rechtbank in Amsterdam in een rechtszaak die de partij tegen Simons heeft aangespannen. Volgens de partij heeft de ex-kandidaat de arbeidsovereenkomst geschonden door zonder aankondiging op stel en sprong op te stappen. Ook heeft ze zich niet gehouden aan de contractueel vastgelegde zwijgplicht door van de ene op de andere dag te vertrekken. Daarom eist de partij 60.000 euro van haar.

Simons zegt dat ze geen partijgeheimen heeft prijsgegeven was en ook geen ontslag heeft genomen maar slechts haar kandidatuur heeft ingetrokken. De Volkskrant schrijft:

De geëiste boete was ‘absurd’ hoog, zei de advocaat van Simons. Dat is inherent aan een boete, wierp zijn collega namens Denk tegen. ‘Die moet afschrikken.’ Aan het eind van de zitting stelde de rechter afgemeten vast: ‘Ik heb de indruk dat er niet veel ruimte is voor overleg.’ De ‘rituele dans’ van het zoeken naar een schikking sloeg hij dus maar over. De uitspraak volgt over twee weken.

De zaak is mede saillant omdat Denk-oprichters Kuzu en Ozturk in 2014 uit de fractie van de PvdA stapten en tegen de afspraken in hun zetels niet afstonden maar voor zichzelf begonnen. Ook verklaarde het duo destijds:

Het is een dieptepunt in de geschiedenis van de Nederlandse democratie dat gekozen Kamerleden een verklaring moeten ondertekenen die hen monddood moet maken. Dat zullen we niet accepteren.

Geef een reactie

Laatste reacties (46)