13

DENK eist dat Nieuws BV onthulling over duister plan gewist wordt

DENK stapt naar de rechter om de onthullingen van het BNNVARA-radioprogramma De Nieuws BV offline te krijgen. Dat meldt de redactie van De Nieuws BV op de website van Radio 1. Vorige maand onthulden zij dat DENK in de aanloop naar de Kamerverkiezingen een campagne hebben getest, zogenaamd afkomstig van de PVV, met de slogan: ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’. DENK wil nu via een kort geding afdwingen dat de publicatie van het internet wordt verwijderd.

De campagne, die werd getest onder leiding van Farid Azarkan, werd uiteindelijk teruggetrokken. De testversie heeft wel enige tijd online gestaan. Tijdens het onderzoek naar de campagneplannen hebben journalisten een gesprek met Farid Azarkan opgenomen in de fractiekamer van DENK. Op dat materiaal is te horen dat Azarkan toegeeft dat DENK de bedenker van de campagne is dat hij zelf verantwoordelijk is.

Omdat DENK in hun wederhoor aantoonbare onjuistheden verwerkte en DENK vervolgens voor de uitzending een lasterlijke video online zette over de betrokken journalisten, besloot De Nieuws BV de eigen videobeelden met daarop de bekentenissen van Azarkan online te zette.

De Nieuws BV schrijft over de dagvaarding:

In de dagvaarding maakt DENK zich met name kwaad over het feit dat het gesprek met Azarkan is opgenomen. De partij heeft daarover ook geklaagd bij het Presidium van de Tweede Kamer. De journalisten van De Nieuws BV hebben aan de Tweede Kamer uitgelegd waarom zij in dit geval zijn overgegaan tot de opname van het gesprek en tot uitzending van onderdelen daarvan. De Tweede Kamer heeft BNNVARA daarop laten weten dat de kwestie daarmee is afgesloten.
BNNVARA ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet. De reportage is feitelijk juist en het resultaat van nauwgezet onderzoek. De uitzending is bovendien bijzonder relevant in het maatschappelijk debat rondom beïnvloeding van verkiezingen met online advertenties, polarisatie en nepnieuws. De zitting vindt plaats op 1 augustus bij de rechtbank Amsterdam.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)