Laatste update 10:41
198

‘Succes Denk is een gevolg van het jarenlange gedram over integratie’

Kiezers die op bij de gemeenteraadsverkiezingen op Denk stemden hebben dat veelal gedaan omdat ze het zat zijn voortdurend op hun migratieachtergrond aangesproken te worden en daardoor geen gelijke kansen te hebben in de samenleving. Dat beeld komt naar voren uit een reportage in NRC. De 60.000 kiezers zijn veelal geboren en getogen in Nederland en hebben de nieuwe partij een of meer zetels bezorgd in Schiedam, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Utrecht, Zaanstad, Amersfoort, Deventer, Eindhoven, Enschede, Lelystad, Roermond en Veenendaal. In Schiedam haalde de partij het hoogste aantal zetels, vier stuks. Alkmaar was de enige plaats waar de partij tevergeefs meedeed. Veel van de kiezers hebben een Turkse achtergrond maar de partij trekt ook andere groepen aan. De Volkskrant meldt dat de helft van de Amsterdamse kiezers met een Marokkaanse achtergrond op de partij heeft gestemd. In de hoofdstad haalde de partij drie zetels, net als in Rotterdam.

Uit de reportage in NRC:

Een eindje verder, op het Dijkgraafplein in Amsterdam-Osdorp, is Taner Arslan (30) bezig met het repareren van een telefoon van een klant vanuit zijn blauwe Ford Fiesta. Dat werk doet hij al een paar jaar; hij is letterlijk mobieletelefoonreparateur. Dit jaar heeft hij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst in zijn leven gestemd, op Denk. Arslan: „Politiek is een toneelstuk geworden. Ze houden zich alleen maar bezig met islam en buitenlanders. En niet met de belangen van Nederlanders.” Arslan is derde generatie Turks-Nederlands. Hij voelt zich de afgelopen jaren „steeds meer onderdrukt”. Voor hem moet Denk vooral fungeren als tegengeluid, legt hij uit terwijl hij schroefjes in een telefoon draait. „Ik heb puur op Denk gestemd omdat partijen zoals de PVV allochtonen en islam voortdurend aanvallen. Dat doet zo veel pijn. Daar word ik depressief van. Zolang de andere kant met modder gooit, is het goed dat Denk bestaat.”

Het succes van de partij is volgens de partij ook te danken aan de succesvolle inzet van sociale media en intensief canvassen, stelt een woordvoerder in de Volkskrant:

De flinke zetelwinst in het land verklaart Denk-woordvoerder Serkan Soytekin door de intensieve campagne die op sociale media en in buurten waar veel potentiële stemmers van de partij wonen, is gevoerd. Het gaat daarbij veelal om inwoners met een migrantenachtergrond die anders niet zouden zijn gaan stemmen. Denk is volgens Soytekin nu klaar om zijn invloed te laten gelden in de dertien gemeenten, en wellicht zelfs mee te doen in coalities. ‘Dat kan wat ons betreft. Je weet maar nooit.’

De krant noemt het niet waarschijnlijk dat Denk wethouders gaat leveren omdat de partij in de meeste plaatsen met een of twee zetels te klein is om een interessante coalitiepartner te zijn. In Rotterdam heeft de partij drie zetels maar is een coalitie met Leefbaar Rotterdam zeer onwaarschijnlijk. In Amsterdam moet winnaar GroenLinks niet veel hebben van de populistische partij. Daardoor blijft alleen Schiedam open als optie al merkt de winnaar VVD op dat de partij programmatisch gezien ver van hen af staat.

Update: In Rotterdam heeft Denk uiteindelijk ook 4 zetels

foto Joop: Denk Lijsttrekker Stephan van Baarle arriveert op de uitslagenavond met de eigen cameraploeg in het stadhuis van Rotterdam

Geef een reactie

Laatste reacties (198)