Laatste update 20:21
134

DENK: veiligheid Sylvana is in het geding, maatregelen zijn nodig

DENK maakt zich zorgen om de veiligheid van partijgenoot Sylvana Simons, nadat dit weekend meerdere racistische en bedreigende filmpjes van haar op internet werden gezet. DENK-partijleider Tunahan Kuzu wil nu met de verantwoordelijke diensten bij de overheid in gesprek over veiligheidsmaatregelen voor Simons. Dat meldt het AD.

‘Walgelijk, vreselijk en absurd,’ zo omschrijft Kuzu de beelden die te zien zijn in de racistische video over Simons. Te zien is hoe de DENK-politica is afgebeeld als Zwarte Piet, als naakte Afrikaanse vrouw en als slachtoffer van lynchpartijen van de Ku Klux Klan.

Die beelden komen volgens Kuzu niet slechts op rekening van ‘een paar Tokkies’, maar gaat het hier om structureel vijandsdenken. Kuzu heeft ook premier Rutte en vicepremier Asscher opgeroepen openlijk afstand te nemen van het racistische filmpje.

Ook haalde Kuzu de eerder gedane aangifte wegens bedreiging van Simons aan. Toen zij zich in mei aansloot bij DENK, kreeg ze een lawine van racistische en seksistische drek over zich heen. De aangifte die zij destijds deed heeft volgens Kuzu nog altijd niets opgeleverd.

Ook tegen de maker van het nieuwe racistische filmpje is aangifte gedaan. Dat gebeurde door het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faïd. ‘Ik wil solidariteit tonen richting Simons,’ liet Faïd weten.

Update 20.00

Het Openbaar Ministerie onderzoekt wie de maker van het filmpje is. Tegen de NOS zegt het OM dat een onderzoek gestart is.

“Sylvana is een publiek figuur die in het Zwarte Pietendebat erg betrokken is. Wij willen weten wie er achter dit filmpje zit.”

Inmiddels heeft ook vicepremier Asscher zich uitgesproken over de beelden. Hij noemt ze weerzinwekkend en begrijpt goed dat Sylvana Simons de beelden als bedreigend ervaart. DENK wil inmiddels dat er concrete maatregelen worden genomen die het onveiligheidsgevoel moeten wegnemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (134)