16

Depressief, ongemotiveerd, burnt-out? Ga slapen!

Een powernapje op het werk kan wonderen doen en je baas misschien wel winst opleveren

We weten vaak wel dat het belangrijk is om genoeg te slapen, maar toch lukt het ons maar niet om er iets aan te veranderen.

Wetenschappers hameren al jaren op het belang van minimaal 7,5 uur per nacht, toch komen velen van ons niet eens in de buurt bij een dergelijk getal. Ook al kost anderhalf uur minder slaap ons al snel zo’n 32 procent van onze alertheid. Als een soort slaapdronken zombies schuifelen we door het leven, want vroeg naar bed gaan is toch minder spannend dan dat extra uurtje sporten of series kijken.

Hoewel er bij artsen, piloten en andere mensen in high focus functies al eerder aandacht was voor slaapgebrek, kan het ook voor gewone werknemers verregaande gevolgen hebben. Aan de diagnose depressie of burn-out, gaat bijna altijd een periode van slapeloosheid vooraf. Bovendien zijn mensen die slecht geslapen hebben vaak humeurig, wat negatief door kan werken op de hele werkvloer.

Grote bedrijven zijn inmiddels overtuigd van het feit dat investeren in uitgeruste werknemers een winstgevende strategie is, daarom wordt na de ergonomics nu ook de sleeponomics op grote schaal geïntroduceerd. Wie weet is de powernap straks net zo normaal als de lunchpauze en kun je in plaats van stiekem op de wc, gewoon lekker dutten in de ergonomisch verantwoorde hangmat naast je bureau.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)