Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Derde nacht van rellen in Belfast

  •  
14-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RTEmagicC_49eee99cbc.jpg.jpg
Demonstranten uit katholieke wijken bekogelden politie met brandbommen, stenen en flessen. Ze betogen tegen de terugkerende Oranjemarsen van protestanten door hun wijken
In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast is het vannacht opnieuw tot gewelddadige botsingen gekomen. Demonstranten uit katholieke wijken bekogelden de politie met brandbommen, stenen en flessen. Volgens de Britse omroep BBC zijn enkele schoten afgevuurd. De politie zette het waterkanon in.
Politici van de pro-katholieke partij Sinn Fein hebben opgeroepen onmiddellijk het geweld te stoppen, maar lijken weinig invloed op de herrieschoppers te hebben, zo meldt de BBC.
De katholieke betogers demonstreren tegen de oranjemarsen van protestanten door hun buurt. Dat meldt de Belgische krant De Morgen. De protestanten herdenken hiermee hun overwinning op de katholieke Engelse koning James II in 1690. Voor veel katholieken staan de marsen symbool voor eeuwenlange onderdrukking door de overwegend protestantse Engelsen. Lees meer bij The Guardian en in het  NRC

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.