Laatste update 11:11
225

Derksen gaat los op Marokkaanse spelers: Ik racist? Interesseert me geen reet

Voetbalanalist Johan Derksen heeft maandag de inhoud van zijn onderbuik geleegd aan tafel bij sportprogramma Voetbal Inside. Volgens Derksen is een reden voor het niet functioneren van sommige voetbalclubs het ‘te grote’ percentage spelers met een Marokkaanse achtergrond. ‘Ik zal wel worden weggezet als racist, maar dat interesseert me dus geen reet,’ aldus Derksen.

Hele clubs zijn ‘naar de klote gegaan,’ zo gelooft Derksen, omdat de voetbalvelden in de buurt lagen van plekken waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. ‘Marokkaanse spelers krijgen dan de overhand in de selectie en dat functioneert dus bijna nergens. Nederlandse jongeren gaan naar andere clubs. Die willen niet met negen Marokkaanse jongens werken die niet in hun blote kont durven te douchen.’

Het is niet de eerste keer dat Derksen zijn afkeer van Marokkanen uitspreekt in zijn programma. In 2012 beklaagde hij zich over spelers met zowel een Marokkaans als Nederlands paspoort, die ervoor kiezen voor het Marokkaans nationaal elftal uit te komen. ‘Ze profiteren van alles, maar als het op voetballen aankomt kiezen ze niet voor Nederland,’ vond Derksen.

Presentator Wilfred Genée probeerde Derksen tijdens de uitzending nog aan z’n verstand te brengen dat hij met zijn uitspraken toch echt over de schreef ging, maar Derksen had daar geen enkele boodschap aan en ging nog even door met zijn klaagzang op Marokkanen. Inclusief het uitgekauwde “daar mogen we het in Nederland nooit over hebben”. Wat klopt, als je tenminste niet de afgelopen vijftien jaar meetelt waarin het dag in dag uit onophoudelijk over Marokkanen ging.

Het werkt niet als Marokkanen in amateurclubs de overhand krijgen. Er wordt nooit eerlijk over gesproken in dit land. Maar het is wel degelijk een probleem. Een veel groter probleem dan we met z’n allen willen onderkennen. Ik ben niet voor niets verhuisd uit Gouda waar veel Marokkanen wonen.

Derksen haakte met zijn racistische uitspraken in op een eerdere column van Hugo Borst in het AD, een column die Derksen overigens op geheel eigen wijze interpreteert. In de column signaleert Borst dat trainers vaak anders omspringen met voetballers met een Marokkaanse achtergrond dan met andere spelers. En niet op een positieve manier. Zo schrijft hij:

Je hoort het nooit hardop. Dat die en die trainer het niet zo heeft op dat soort gasten. Met dat soort gasten worden Marokkaanse Nederlanders bedoeld. Meestal begenadigde voetballers – individualisten maar matige teamspelers.

Volgens Borst wordt er oneerlijk omgesprongen met spelers met een Marokkaanse achtergrond. ‘Vaak, vind ik, wordt benadrukt wat Marokkaanse Nederlanders niet kunnen en dat komt door hun afkomst.’ Ook vindt Borst dat er openlijk over moet worden gesproken. Niet over vermeend wangedrag van Marokkaanse spelers, maar over de dubbele standaard die wordt gehanteerd wanneer het over hen gaat. ‘Durven we over deze gevoelige materie te praten? Ik denk dat dat nodig is.’

Gezien de uitspraken van Derksen, en de flinke bijval op social media tijdens de uitzending, is dat inderdaad hard nodig.

Geef een reactie

Laatste reacties (225)