Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

13 Russen en 3 Russische organisaties aangeklaagd in FBI-onderzoek naar verkiezingen

  •  
16-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
COMBO-FILES-US-POLITICS-RUSSIA-INVESTIGATION-TRUMP

© 2018-01-08 23:10:47 (COMBO) This combination of pictures created on January 8, 2018 shows files photos of FBI Director Robert Mueller (L) on June 19, 2013, in Washington, DC; and US President

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vrijdag 13 Russische personen en drie organisaties aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen in 2016. Dat hebben woordvoerders van speciale aanklager Robert Mueller, die het FBI-onderzoek naar het handelen van Rusland en de Trump-campagne leidt, vrijdag bekendgemaakt. De belangrijkste verdachte is de ‘Internet Research Agency’ beter bekend als de Russische trollenfabriek. Ook Yevgeny Prigozhin, een Russische oligarch die als bijnaam ‘chef’ (van Poetin red.) heeft en die de Internet Research Agency gefinancierd zou hebben, is aangeklaagd. Volgens een document van de rechtbank zouden vertegenwoordigers van Rusland al zo vroeg als 2014 begonnen zijn met pogingen om de Amerikaanse politiek te beïnvloeden.
Rod Rosenstein, de plaatsvervangend hoogste Openbare Aanklager en plaatsvervangend Minister van Justitie van de Verenigde Staten, benadrukte tijdens een persconferentie over de aanklacht dat deze geen beschuldiging bevat dat Amerikanen bewust meewerkte aan de wetsovertredingen, en dat in deze aanklacht niet wordt gesteld dat die wetsovertredingen de daadwerkelijke uitslag beïnvloed zouden hebben. Wat de aanklacht wel vermeldt, maar Rosenstein niet expliciet uitsprak, is dat de Russen de intentie hadden om Trump en Sanders te helpen, ten koste van andere kandidaten en Hillary Rodham Clinton in het bijzonder. Eerder werden diverse leden van de Trump-campagne al gedagvaard en in staat van beschuldiging gesteld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.