Laatste update 14:02
70

‘Gevaarlijke constructie AZ-stadion doorgedrukt door Dirk Scheringa’

De dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar, die gisteren gedeeltelijk instortte, is veel te licht gebouwd om kosten te besparen. Dat was de conclusie van bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, die destijds op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunning controleerde. Hij constateerde dat er gekozen was voor gevaarlijke constructie, die niet bestand was tegen brand of heftige rukwinden. Volgens Suurenbroek heeft toenmmalig AZ-baas Dick Scheringa de gemeente Alkmaar onder druk gezet om een onveilige constructie goed te keuren. Hij zegt in het AD:

De constructie voldeed niet aan de eisen van het bouwbesluit en niet aan de eisen van de brandveiligheid. Er was in die tijd een hoop gerommel met de sturing door de gemeente en de gemeente werd aangestuurd, dat durf ik gerust te zeggen, door Dirk Scheringa. Als hij sprak, stopten de ambtenaren met werken en ze luisterden.

Ook de onveilige constructie zou volgens Suurenbroek een bewuste keuze van Scheringa zijn geweest om kosten te besparen:

Scheringa huurde allerlei aannemers in. Onderaannemers gingen failliet en moesten ook een skybox kopen voor ze überhaupt aan het werk mochten. Wat doe je als het niks mag kosten en je niet verdienen kunt met minder uren werk? Dan zoek je het in het materiaal. Dunner, lichter, goedkoper, minder kwaliteit. Er gingen zelfs geruchten over partijen afgekeurd staal. Het had miljoenen euro’s extra gekost om het dak wél voldoende sterk te maken. Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten.

Het kritische rapport van Suurenbroek verdween in 2006 in een lade. Scheringa ontkent de beschuldigingen:

Ik herken me daar niet in. Het stadion is getekend door een vooraanstaand architect. Het is door bouwkundigen goedgekeurd, ik heb er zelf geen verstand van, en de gemeente loopt mee of alles klopt conform de bouwvoorschriften. Dit gaat toch nergens over? Je vraagt offertes op en je gaat met een aannemer in zee. Je neemt iets aan voor een bepaalde som. En dan heb je er geen invloed meer op.

Cc-foto: Laurens Overtoom

Geef een reactie

Laatste reacties (70)