Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deskundige: maak migratie naar Europa makkelijker

  •  
08-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
afghaansevluchtelingen
Europese politici die denken dat ze de komst van Afghaanse vluchtelingen kunnen voorkomen door voor opvang in de regio te pleiten, maken een grote denkfout. Dat zegt migratie-expert Liza Schuster, die al twee decennia onderzoek doet naar Afghaanse vluchtelingen, in een gesprek met Knack.
Volgens haar kiest het merendeel van de Afghaanse vluchtelingen zelf al voor Iran of Pakistan, omdat ze de taal spreken en er makkelijk aan de slag kunnen. De kleine groep die doorreist naar Europa zal zich weinig gelegen laten liggen aan deals die de EU sluit met landen ‘in de regio’. Schuster:
"Europese leiders lijken te denken dat vluchtelingen die naar Europa willen komen passieve wezens zijn, die je naar eigen goeddunken kunt verplaatsen. Dat is niet zo. Migranten die de overstap naar Europa wagen voelen ofwel de noodzaak om zichzelf in veiligheid te brengen, of ze zijn ambitieus om er hun leven uit te bouwen. Als je ze onderbrengt in een land waar ze geen toekomstperspectief hebben, zullen ze opnieuw vertrekken."
Volgens Schuster zou het het beste zijn als Europese landen het makkelijker maken om naar Europa te komen. Dan hoeven vluchtelingen niet langer gebruik te maken van mensensmokkelaars die enorme bedragen vragen voor de overtocht.
"Omdat de reis naar Europa zo’n enorme investering vergt, komen velen in een soort schuldenval terecht: ze willen eigenlijk weg uit Europa, maar ze kunnen niet terugkeren als ze hun investering niet hebben terugverdiend. Als je moeder haar laatste juwelen heeft verkocht om de oversteek te betalen, is het vernederend om terug te gaan en te zeggen dat je Europa eigenlijk maar niets vindt. En dus blijven ze, tegen beter weten in."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.