31

Details aanklacht tegen Assange uitgelekt

Britse krant The Guardian heeft de hand weten te leggen op de Zweedse aanklacht tegen de WikiLeaks-oprichter

De Britse krant The Guardian heeft de hand weten te leggen op de aanklacht die in Zweden is opgesteld tegen Julian Assange. Hierin is gedetailleerd beschreven wat zich tussen de WikiLeaks-oprichter en twee Zweedse vrouwen zou hebben afgespeeld. De vrouwen beschuldigen Assange van verkrachting en aanranding. Hij heeft ontkend.

De zaak tegen Assange (39) heeft veel losgemaakt in internationale media, mainstream en op internet. De Australische oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks ontkent de aantijgingen en is officieel nog nergens van verdacht. De twee vrouwen achter de aanklacht zijn er op hun beurt van beschuldigd alles uit hun duim te zuigen en deel uit te maken van een complot tegen Assange. 

Zijn Britse advocaten vermoeden politieke motieven achter de aanhouding van Assange. Hij is immers wereldwijd in ongenade geraakt omdat WikiLeaks bijna een half miljoen geheime documenten van Amerikaanse ambassades heeft gepubliceerd. 

De documenten die nu in handen zijn van The Guardian beschrijven de periode van tien dagen in augustus die Assange in Zweden heeft doorgebracht, zoals verteld door de twee vrouwen die hem beschuldigen. De stukken zijn afkomstig van de Zweedse politie in Stockholm.

Lees het volledige verhaal bij The Guardian: 10 days in Sweden

Geef een reactie

Laatste reacties (31)