21

‘Detoxen’ is voor dummies

Je darmspoeling al gepland voor na de feestdagen? Cancel hem maar, want detoxen is een mythe, zeggen wetenschappers

Darmspoelingen, pilletjes, spinazieshakes, smoothies… Er worden veel producten op de markt gebracht die ons zou kunnen helpen ‘detoxen’, oftewel ontgiften. Wetenschappers zeggen nu dat zo’n ontgiftingsproces voor het lichaam helemaal niet mogelijk is. Een goed functionerend lijf kan het zelf, en er niets te koop wat dat proces kan versnellen, schrijft The Guardian.

Goed, er zijn twee soorten detox: een medisch variant om verslaafden te helpen, die kan werken, en er is die andere variant. Edzard Ernst, emeritus hoogleraar aan Exeter University in Amerika legt het uit aan The Guardian:

De andere is het woord dat gekaapt is door ondernemers, kwakzalvers en charlatans om een onzin-behandeling te verkopen dat je lichaam schijnbaar ontdoet van gifstoffen die zich in je zouden hebben opgehoopt.

Als gifstoffen zich daadwerkelijk zouden ophopen in het lichaam zonder dat het lichaam die zelf zou kunnen uitscheiden, dan zou je waarschijnlijk al dood zijn.

Een gezond lichaam heeft nieren, een lever, huid, en zelfs longen die continu aan het ontgiften zijn. Er is geen manier bekend -zeker geen detoxbehandeling- waarop je iets dat in een gezond lichaam naar behoren functioneert beter kunt laten werken.

Gifstoffen’

Als je ‘gifstoffen’ roept, dan krijg je de aandacht wel van mensen die goed voor zichzelf willen zorgen. Dat is volgens de hoogleraar precies wat de gezondheidsindustrie doet: mensen bang maken met de zogenaamde aanwezigheid van gifstoffen in het lichaam. Maar wat zijn dat precies, die gifstoffen? Een groep wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk vroeg al in 2009 aan producenten van detox-producten wat hun smoothies, shampoos en voedingssupplementen nou precies doen. Geen van hen kon bewijs leveren voor de werking ervan, laat staan dat ze de gifstoffen bij naam konden noemen.

Darmspoeling

Maar het zijn niet alleen dit soort producten die valse detox-beloften doen, ook behandelingen zoals de darmspoeling blijken helemaal niet ontgiftend te werken. Darmspoelingen worden gedaan om zogenaamd aan de darmwand vastgeplakte ontlasting weg te spoelen, die zich gedurende jaren zou hebben opgehoopt in het darmkanaal. Daar zouden giftige stoffen uit vrij komen. Maar er is nog geen dokter die ooit van dergelijke darmplak gehoord heeft. Dokters zeggen dat een darmklysma je zelfs een darmperforatie kan opleveren.

En dan zijn er nog darmreinigingstabletten, die een stofje bevatten waarvan je ontlasting op plastic gaat lijken, wat na een toiletbezoek de gebruikers precies geeft waar hij op hoopte. Maar een medische of ontgiftende werking heeft het niet. Hoogleraar Ernst noemt het schandalig:
“Het is criminele uitbuiting van de goedgelovige jan modaal en het speelt in op iets wat we allemaal zouden willen hebben – een eenvoudige remedie die ons van onze zonden reinigt. Het is leuk om te denken dat het bestaat, maar dat doet het helaas niet.”

Zo schijnt het ook niet te helpen om een paar dagen niet te drinken als je je lever wilt laten ‘herstellen’. Diëtiste Catherine Collins:

Het is zeker goed om alcoholvrije dagen in je levensstijl op te nemen, Maar het idee dat je lever ‘gereinigd’ zou moeten worden is belachelijk.

Dus onthoud: alles wat je de komende feestdagen naar binnen werkt, zal je lichaam op eigen houtje moet verwerken.

The Guardian: You can’t detox your body. It’s a myth. So how do you get healthy?

Geef een reactie

Laatste reacties (21)