12

Deurwaarders op spokenjacht

Schulden zijn steeds moeilijker te innen door 'spookburgers' ... Nederlandse Vereniging voor Incasso-ondernemingen pleit voor inzage GBA

Het aantal mensen met schulden blijft groeien. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) waren er in het tweede kwartaal van 2012 3,6 miljoen dossiers in behandeling met een totale schuld van 5,6 miljard euro. Vergeleken met medio 2011 is dat een stijging van 20 procent. Deurwaarders komen zelf ook in de financiële problemen. Schulden zijn steeds moeilijker te innen door ‘spookburgers’.

De NVI voorspelt dat 2012 een recordjaar gaat worden. Over het gehele jaar 2011 was er een uitstaande schuld van 6,3 miljard euro, dat was al een forse verhoging van 4,7 miljard euro ten opzichte van 2009.

Schuldenaars schrijven zich vaak uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) om zo onvindbaar te zijn. Deze zogenaamde spookburgers, waarvan er naar schatting 200.000 in Nederland zijn, proberen op deze manier de aanmaningen en bezoeken van deurwaarders te ontwijken.

Deurwaarders en incassobureaus worstelen met deze trend. Vooral kleine bureaus krijgen vaak pas betaald als ze een vordering succesvol hebben geïnd. Daarom pleit de NVI ervoor om inzage te krijgen in het GBA. Vanaf januari 2013 kunnen gemeenten namelijk bij uitkeringsinstantie UWV adresgegevens opvragen en vergelijken met hun eigen bestand. Zo kunnen ze via andere systemen achterhalen waar de ‘spoken’ zich verschuilen.

AD: Deurwaarder zelf in geldnood dankzij ‘spookburgers’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)