186

Deventer zwicht voor protest en doet roetveegpieten in de ban

Kinderen in Deventer mogen tijdens de Sinterklaasintocht niet vermaakt worden door roetveegpieten. Eerder stelde de gemeente de aanwezigheid van roetveegpieten als voorwaarde voor het verstrekken van subsidie. Het gemeentebestuur heeft dat na overleg met de Sinterklaascommissie besloten.

RTV Oost meldt:

De Sinterklaascommissie heeft een alternatief voorstel gedaan aan het college ‘dat ook bijdraagt aan de verandering van de pieten’. In onderling overleg is afgesproken dat niet bekend wordt gemaakt wat die verandering inhoudt. (…) Vorige week maakte de gemeente bekend dat een derde van de pieten bij de komende intocht verplicht roetvegen moeten hebben en het jaar erop tweederde.

Het gemeentelijk beleid leidde tot een Facebook-opstand in een pro-pietengroep. Er werd onder meer een demonstratie aangekondigd.

Grote steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam hebben de traditie inmiddels aangepast aan de moderne tijd en de zwart geschminkte kwetspieten afgevoerd. Ook het Sinterklaasjournaal heeft afscheid genomen van de racistische uitvoering.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (186)