Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deventerse werklozen moeten bejaarden wassen

  •  
02-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
269 keer bekeken
  •  
ANP-Thuiszorg300_01.jpg
Gemeenten krijgen meer zorgtaken, maar moeten tegelijkertijd bezuinigen ... Werkloze kan weigeren, maar loopt risico dat uitkering wordt gekort 
De gemeente Deventer wil werklozen en vrijwilligers inzetten in de thuiszorg. Ze moeten dan bijvoorbeeld ouderen en hulpbehoevenden wassen en aankleden. Ook kan hun gevraagd worden om medische handelingen te verrichten, zoals het vervangen van een katheter of het aanzetten van protheses. Zorg aan het lijf van mensen dus. Dat meldt Nieuwsuur in de uitzending van dinsdagavond.
De gemeente Deventer loopt hiermee vooruit op een wetswijziging die in 2015 van kracht wordt. Gemeenten worden dan verantwoordelijk voor zorg die nu nog onder de AWBZ-regeling valt. Persoonlijke verzorging en begeleiding van ouderen en hulpbehoevenden horen daar ook bij, zo meldt de NOS. Werklozen zijn niet verplicht om dit werk te doen, maar als ze weigeren lopen ze het risico dat hun uitkering wordt verlaagd.
De gemeenten krijgen meer taken, maar moeten tegelijkertijd bezuinigen op deze zorg. Op persoonlijke begeleiding moeten ze 25 procent besparen en op de persoonlijke verzorging 15 procent. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze die bezuiniging gaan invullen. Deventer kiest er dus voor om van bijstandsgerechtigden een tegenprestatie te vragen.
In  Nieuwsuur zijn ouderen en een gemeentelijke adviesraad, de WMO-raad, kritisch over de plannen van Deventer. “We krijgen gewoon geen antwoord van de wethouder op de vraag hoe de kwaliteit wordt gewaarborgd”, zegt een lid van de raad.
Volgens de verantwoordelijke wethouder kan het gewoon, de gemeente zal er voor zorgen dat alles “keurig” gebeurt, is op de site van Nieuwsuur te lezen. “Persoonlijke verzorging is de begeleiding van mensen bij het wassen en aankleden”, aldus de Deventer wethouder Margriet de Jager. “Maar ook bijvoorbeeld medische verstrekkingen die door professionals worden gedaan. Die kunnen straks ook door vrijwilligers en werklozen kunnen worden gedaan.” Deventer wil bovendien maatwerk leveren door ‘keukentafelgesprekken’: door een gesprek met de persoon die hulp nodig heeft, wordt gekeken welke zorg echt nodig is. Er is nu een pilot in de gemeente, daaruit moet blijken hoe de gemeente deze gesprekken het beste kan inzetten. Nieuwsuur is bij het eerste keukentafelgesprek van Deventer. In de studio is Jos de Blok, directeur en oprichter van Buurtzorg Nederland, te gast en komen politieke reacties aan bod.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.