37

Deze advocaat pakt de banken aan

Miljoen huizenkopers zitten met restschuld die hun toekomst vernietigt ... "Waarom werden de banken wel geholpen en deze mensen niet?"

De Rotterdamse advocaat mr. Sven Hulleman is een soort David die het opneemt tegen de Goliaths van de financiële wereld: de banken. Zijn cliënten zijn vaak de wanhoop nabij. Ze moeten hun huis verkopen tegen een veel lagere prijs dan ze het voor 2008 gekocht hebben en blijven met een enorme schuld achter die hun toekomst verwoest. Hulleman stelt dat het vreemd is dat de banken wel gered werden door de overheid maar dat niemand opkomt voor deze slachtoffers van dezelfde crisis.


Mensen die in de problemen komen en hun hypotheek niet meer kunnen aflossen worden door banken gedwongen hun huis te verkopen, voor een fractie van de oorspronkelijke waarde. Niet alleen zijn ze daardoor hun huis kwijt maar ze moeten ook de restschuld, die in de tonnen kan lopen, blijven aflossen. In landen als Spanje heeft die onrechtvaardige situatie geleid tot een massale protestbeweging, in Nederland daarentegen voltrekt dat leed zich in stilte.

De Rotterdamse advocaat Sven Hulleman is een reddende engel voor dergelijke gevallen. Hij vecht terug en klaagt de banken aan. Vice wijdde een prikkelend artikel aan hem:

Sven Hulleman wil deze mensen helpen. De Rotterdammer voert al twee jaar rechtszaken om ervoor te zorgen dat banken (een deel van) de schuld op zich nemen en behaalt de afgelopen tijd steeds meer successen. Hij vindt het de taak van de banken om burgers te helpen, omdat aan het begin van de crisis de Nederlandse burgers de banken hebben gered: “Ik zit vaak aan tafel bij banken die met belastinggeld gered zijn. Tegen mijn cliënten zeggen de bankiers ‘betalen is betalen’. Dan zeg ik: ‘Als de maatschappij dat in 2008 tegen uw bank had gezegd had u nu helemaal geen baan.’

De aanpak is succesvol. Hij weet banken zo ver te krijgen dat ze de schuld of een deel daarvan kwijtschelden. Hulleman mag zelf geen rechtszaken meer doen omdat hij actievoerder is geworden en verenigt slachtoffers in de stichting Stop de Restschuld waar zich inmiddels 5000 mensen bij hebben aangesloten.

In bovenstaande video legt de advocaat uit dat voor de wet weliswaar iedereen gelijk is maar dat de praktijk totaal anders is. De onwetende burger is namelijk kansloos tegen de macht van banken. Hij wijst er fijntjes op dat in 2008 het IMF waarschuwde dat de huizenprijzen in Nederland veel te hoog waren. “Maar de Nederlandse experts bleven dat ontkennen. Er was niets aan de hand. Waar zijn ze nu?” Die experts zijn er medeverantwoordelijk voor dat mensen nu in de problemen zitten. En ze ontspringen de dans.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)