8

Deze vis bestaat echt, het is bijna niet te geloven

Amerikaanse onderzoekers weten een zeldzame hengelvis op camera vast te leggen… 

We kennen ze van plaatjes en wie de Pixar film Finding Nemo heeft gezien, zal zich zijn angstaanjagende bijrol in de film ongetwijfeld levendig herinneren: de hengelvis.


In het Engels wordt hij ook wel de zwarte zeeduivel genoemd en als je hem ziet, iets wat zelden gebeurt omdat ze op grote diepte in de oceaan leven, begrijp je meteen waarom. Het is een monster.

En een onderzoeksteam heeft dat monster nu, voor de kust van Californië, op camera gefilmd. De bizarre vissoort werd deze week gespot door onderzoekers van het Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) op een diepte van bijna 600 meter, waar de vis normaal niet komt. Bruce Robinson van het onderzoeksteam vertelt aan San Jose Mercury News er in de afgelopen 25 maar drie te hebben gezien.

Geen vrouwtje, geen eten
Veel weten we niet van deze zeldzame vissoort. De lichtgevende ‘hengel’ die boven zijn kop hangt, gebruikt hij om prooidieren te lokken. Mannetjes leven korter dan vrouwtjes en zijn ook een stuk kleiner. De belangrijkste taak in hun leven is zich als een parasiet vastklampen aan een vrouwtje. Want eten kunnen ze niet alleen. “Als ze geen vrouwtje vinden, zullen ze verdrinken”, legt een professor van de Universiteit van Washington uit aan San Jose Mercury News. Een opmerkelijke eigenschap trouwens, voor zo’n angstaanjagend monster. Nou ja, angstaanjagend… in eerste instantie jaagt hij je misschien de stuipen op het lijf, zijn gemiddelde grootte is ongeveer negen centimeter.

Kijk hieronder voor de hengelvis-scène uit Finding Nemo:

Geef een reactie

Laatste reacties (8)