11

Deze zangeres wil Björk verdringen en zeehonden jagen

Tanya Tagaq is een Inuïtische keelzangeres met een missie

Ze is gepassioneerd, politiek gemotiveerd, grof in de mond en kan ook nog eens heel bijzonder zingen. Tanya Tagaq komt uit het hoge Noorden van Canada, van de Noordpool. En de boodschap die ze heeft voor de wereld wordt haar niet in dank afgenomen.


Ze won vorig jaar de prestigieuze Polaris muziekprijs voor haar album Animism. Ze maakt muziek die ver verwijderd is van het gemakkelijke popgeluid. ‘Gemakkelijk’ lijkt sowieso niet in haar leven voor te komen. Ze groeide, net als veel van haar volksgenoten, op in armoede nadat ze door de Canadese regering uit hun oorspronkelijke woongebied werden verdreven. Armoede, ook omdat ze nooit van hun leven te maken hadden gehad met geld. Ze leefden van wat de natuur hen bood. Maar ook dat werd lastig. Dierenactivisten boekten succes met de strijd tegen de zeehondenjacht, een jacht die niet alleen bedreven werd door op geld beluste pelsjagers maar tevens ook een van de weinige manieren is voor Inuït om aan geld te komen. De export van bont stortte in door het verbod op zeehondenbont dat de Europese Unie uitvaardigde.

Tanya Tagaq heeft geen problemen met het doden van zeehonden, wel met mensen die er tegen protesteren terwijl in hun directe omgeving dagelijks dieren worden geslacht in de bio-industrie.

Toen de actrice Ellen bij de Oscar-uitreiking protesteerde tegen de zeehondenjacht reageerde Tagaq met een foto van haar eigen baby naast een doodgemaakte zeehondenpup. Het leverde een stortvloed aan online agressie op. Vandaag postte ze onderstaande video op Twitter met een oproep om de Groenlandse zeehondenjagers te steunen. En voordat je op tilt slaat: dat is geen dom of onredelijk verhaal, al komt het de bontlobby erg goed uit. De zeehondenjagers hebben voor komende week ook een demonstratie gepland bij het Europees parlement.

Tanya Taqa treedt woensdag op in de De Doelen te Rotterdam bij Classical Next.

Tanya Tagaq: the polar punk who makes Björk sound tame

Geef een reactie

Laatste reacties (11)