Laatste update 00:40
79

Deze Zweedse nam het in haar eentje op tegen marcherende neo-nazi’s

De foto is op 3 mei gemaakt maar wordt nu al iconisch genoemd. De Afro-Zweedse antiracisme-activist Tess Asplund trad in haar eentje op tegen neo-nazi’s die een mars hielden in het centrum van een stad in Zweden. Een fotograaf zag haar toevallig staan en legde Asplund vast terwijl ze met gebalde vuist in de lucht tussen de optocht ging staan. Het beeld is in Scandinavië inmiddels viral gegaan.

De mars van het extreem-rechtse Noors Verzet vond in Borlanger, Dalarna plaats. Driehonderd man liep mee tijdens het protest van de xenofobische en racistische partij, die erom bekend staat geweld niet vies te zijn van een beetje geweld. Tegelijkertijd vond er een tegendemonstratie plaats, waar Asplund onderdeel van uit maakte. Zij dacht geen seconde na en besloot een statement te maken door in de optocht te springen. De politie verwijderde haar maar niet voordat ze de directe confrontatie kon aangaan met leden van de gewelddadige neo-nazi groepering, vertelt ze aan de Zweedse pers.

Ik kon alleen maar denken: ‘jij hoort hier niet te zijn’. En toen keek één van ze mij direct aan, en ik staarde terug. Hij zei niks en ik ook niet. Toen kwam de politie vrij snel om me mee te voeren.

De dappere activist zegt tevens geïnspireerd te zijn door Nelson Mandela en daarom bij antiracismedemonstraties demonstratief haar vuist in de lucht te houden, een wereldwijd teken dat in de strijd voor gelijkheid vaker gebruikt wordt en ‘power to the people’ betekent.

De foto is door fotograaf David Lagerlöf gemaakt, die het moment dat Asplund toevallig de leider van de neo-nazi groep aanstaart de foto wist te maken. Hij werkt voor de antiracisme-organisatie Expo, opgezet door schrijver Stieg Larsson.

Geef een reactie

Laatste reacties (79)