0

Diane-35 pil veroorzaakte meer doden

Zembla achterhaalt fatale gevallen van gevaarlijke pil

27 Nederlandse vrouwen zijn mogelijk door de bijwerkingen van Diane-35 overleden. Diane-35 is een middel tegen acne maar wordt vooral gebruikt als anticonceptiepil. Begin van dit jaar waren er tien sterfgevallen bekend. De meeste vrouwen stierven aan een longembolie, een vorm van trombose. De meerderheid van de slachtoffers was bij overlijden jonger dan dertig jaar. Diane-35 is sinds 1987 in Nederland verkrijgbaar.


Dat wordt onthuld door Zembla, het onderzoeksprogramma van de VARA:

De Diane-35 raakt begin dit jaar in opspraak omdat Frankrijk deze pil van de markt wil halen in verband met een verhoogd risico op trombose als bijwerking. Vanaf dat moment stromen er bij Lareb, het instituut dat bijwerkingen van medicijnen registreert, honderden meldingen binnen van bijwerkingen van Diane-35. De meeste informatie kwam van gebruiksters of van nabestaanden.

Er zijn maar enkele Diane-meldingen van artsen, terwijl sinds 2007 huisartsen, specialisten en apothekers wettelijk verplicht zijn om sterfgevallen en andere ernstige bijwerkingen van medicijnen bij Lareb te melden. Dat gebeurt nog onvoldoende vindt Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap : ‘Daar zullen we aan moeten werken, ik denk dat dat een punt is waar we samen met Lareb ook naar moeten kijken’. Volgens Dijkstra melden huisartsen niet omdat ze denken dat de bijwerking al bekend is bij Lareb. Dat moet veranderen volgens hem.

Agnes Kant, directeur van Lareb in Zembla: ”Ik zal u eerlijk zeggen, we hadden deze meldingen van de Diane-pil liever eerder gehad. Dan hadden we daarover ook eerder aan de bel getrokken.’

Lareb treft zelf ook blaam, zegt Kant: ‘Wij hadden er misschien meer achteraan kunnen gaan, maar het is ieders verantwoordelijkheid. De arts had kunnen melden, zorgverleners en patiënten. Het bewustzijn dat er kan en ook moet worden gemeld is helaas nog onvoldoende’. 

‘Fatale Pil’, Zembla VARA, donderdag 24 oktober, 21.10 uur, Nederland 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)