19

Dibi: ontslag agenten ‘te idioot’ voor woorden

UPDATE: Korpsen kampen met een tekort van 260 miljoen euro. Om de eigen begroting rond te krijgen, dreigen veel korpsen agenten te ontslaan

Kabinet Rutte Verhagen beloofde meer blauw op straat. Korpsen zouden met 3.000 politieagenten versterkt worden, maar in de praktijk blijkt juist dat ze agenten moeten ontslaan om de eigen begroting sluitend te krijgen. GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi roept de korpsen op hun poot stijf te houden tegen de overheidsdruk.

De politie in Limburg-Noord verzette zich eerder deze week al tegen de gedwongen ontslagen. Door een extra bezuiniging van het Rijk kreeg het korps de begroting niet rond en leek ze genoodzaakt om 120 agenten te ontslaan. Korpschef Bryan Rookhuijzen vertikt het echter om dat te doen.

Volgens Dibi kampen meer korpsen in Nederland met dit probleem. “Dit kabinet belooft in het Regeer- en gedoogakkoord dat Nederland er 3.000 politieagenten bij krijgt. Dan is het te idioot voor worden dat politiekorpsen nu wegens acuut geldgebrek honderden collega’s moeten ontslaan die op korte termijn weer geworven moeten worden.”

Dibi heeft aangekondigd maandag een motie in te dienen tijdens het wetgevingsoverleg over de politie in de Tweede Kamer. Intussen hoopt hij dat alles korpsen net als Rookhuijzen geen agenten ontslaan.

Update 15 november
Volgens D66 -Kamerlid Magda Berndsen heeft het kabinet honderden miljoenen te weinig beschikbaar gesteld om de huidige politiekorpsen te betalen. Ze betoogt dat het kabinet niet voldoende geld heeft gereserveerd voor de 3000 extra agenten die er moeten komen. D66 meldt op haar website dat de korpsen nu al kampen met een tekort van 260 miljoen euro. Daarnaast vragen VVD, CDA, PVV en SGp een bezuiniging van 190 miljoen.

“Er is te weinig geld om het huidige aantal agenten te waarborgen. Hoe komt het kabinet dan aan 3000 extra agenten? Het ziet er naar uit dat er een rekenfout is gemaakt,” zegt Berndsen.

D66.nl: Kabinet maakt rekenfout met politieagenten
De Limburger: Politie Limburg-Noord weigert ontslagen

cc-foto: Roel1943

Geef een reactie

Laatste reacties (19)