147

Dibi wil progressieve partij oprichten

UPDATE: Dibi: Kunduz-missie op alle fronten fout ... Halsema staat achter Sap ... Dibi wil samenwerken met PvdA, D66 en Partij voor de Dieren

Dibi wil dat GroenLinks samenwerking zoekt met de PvdA, D66 en mogelijk ook de Partij voor de Dieren. Hij vindt dat deze ‘progressieve partijen’ Nederland socialer moeten maken. “Als de nieuwe partij er is kunnen we onszelf opheffen.”

De drie belangrijkste uitgangspunten van de nieuwe partij zijn volgens Dibi: 

Een duurzame economie op schone energie, hervorming van de publieke sector (zorg en onderwijs) en Nederland moet weer een ‘een open en internationaal’ land worden, zei Dibi tegen Nu.nl.

“We zijn nu te veel naar binnen gekeerd, terwijl we voorop liepen bij de internationale strijd voor vrijheid en democratie

Update zondag 14.30 uur:

Oud-partijleider Femke Halsema heeft haar steun voor Jolande Sap als lijsttrekker uitgesproken. Bij het tv-programma Eva Jinek op Zondag zei ze dat anderhalf jaar geleden ‘met overtuiging’ het fractievoorzitterschap aan Sap heeft overgedragen. “Ik heb geen reden om van gedachten te veranderen.

Tofik Dibi is ook dit weekend druk bezig met zijn campagne. Bij het BNN-radioprogramma De Overnachting zei hij spijt te hebben van zijn steun voor de politietrainingsmissie in Kunduz. Dat was ‘alle opzichten’ fout zei hij. Destijds stemde alleen Ineke van Gent tegen, maar er waren volgens Dibi meer Kamerleden die tegen wilden stemmen. Volgens Dibi is de Kunduz-missie de reden dat het slecht gaat met de partij.

Eerder dit weekend:

In Nieuwsuur gingen GL-leider Jolande Sap en uitdager Tofik Dibi met elkaar in debat. Vanaf vandaag kiezen de GroenLinks-leden een van de twee als nieuwe leider. 6 juni wordt de uitslag bekendgemaakt. Volgens peilingen is Dibi kansloos. Maar volgens de peilingen is GroenLinks dat zelf ook. Het debat gaf een goede inkijk in het probleem waar GroenLinks mee worstelt.

llereerst hebben Sap en Dibi van positie gewisseld. Voordat de strijd om het leiderschap losbarstte werd Sap gezien als degene die toenadering zocht tot de SP. Dibi daarentegen was de liberale rebel die meer naar de rechterkant richting D66 schoof.

Door de strijd is dat beeld veranderd. Sap verkondigt weliswaar nog steeds dat ze graag over links wil samenwerken maar daar komt nu een voorbehoud bij. “Ik spreek me uit voor mijn linkse vrienden”, zegt ze bij Nieuwsuur. “Maar de SP moet wat aan pensioenen doen. De SP is een hoeder voor verworven rechten en nieuwkomers zijn er slecht bij af.”

Dibi gaat daar vol tegen in. Hij vindt het vreemd om twijfels over de SP te uiten “als we nu zelfs samen werken met de VVD, CDA en VVD die onze vijanden zijn.” Voor hem is het ook onmogelijk om, zoals Sap, trots te zijn op het Kunduz-akkoord. “Ik ben er niet trots op, dat kan ook niet. Rutte is er trots op. Het is geen overwinning. Compromissen moet je uitleggen als compromissen en niet als je eigen succesverhaal. Het lijkt nu of GroenLinks de coalitie CDA-VVD uit de brand heeft geholpen. Ik zie dat liever over links gebeuren, met de SP eventueel.”
Dibi, de man die in het verleden pleitte voor het stoppen te denken in termen van links en rechts, trekt hier de duidelijke lijnen. Het Kunduz-akkoord is ondanks groene elementen een rechts akkoord. Hij wil er ook, als de verkiezingsuitslag dat mogelijk maakt, veranderingen in aanbrengen.

Sap, de vrouw die eerder dit jaar nog kritiek kreeg omdat ze samenwerking met de SP zocht, verdedigt het akkoord. Van verandering op korte termijn kan geen sprake zijn. Sterker nog, ze noemt de groene onderdelen van het akkoord ‘onomkeerbaar’. 

Daarmee laat het debat het probleem zien van GroenLinks, de partij gaat de verkiezingsstrijd in met een akkoord dat lastig is uit te leggen aan progressieve, linkse kiezers die hunkeren naar verandering. Rutte Light is geen verandering van spijs. Dibi legt dat haarfijn bloot.

In de peiling die in Nieuwsuur werd gepresenteerd haalt de Kunduz-coalitie van VVD-CDA-D66-GL-CU 72 zetels, vijf minder dan ze nu in de Kamer hebben. Het zijn ook precies vijf zetels die GroenLinks verliest. Als de peiling uitkomt eindigt GroenLinks nu met 5 zetels in de Kamer, 1 zetel minder dan bij de oprichting in 1989. Terwijl de partij inmiddels bijna twee keer zoveel leden heeft. Dat is het probleem: GroenLinks wil graag regeren maar juist die pogingen kosten ze zetels.

De steun aan de Kunduz-missie heeft de teamspirit binnen GroenLinks kapot gemaakt stelt Dibi. De partij is afgedwaald van zijn idealen. Sap zet daar resultaten tegenover. Maar wat is het resultaat? Dibi wijst er op dat de Partij voor de Dieren 3 zetels heeft in de peilingen en daarmee GroenLinks nadert. Die partij draagt onderwerpen uit die bij GroenLinks horen. Ook D66 wint in de peilingen.

Volgens Synovate krijgt Sap de steun van 76 procent van de GroenLinks-leden, Dibi slechts 11 procent, evenveel als het deel zonder mening. Sap gaat het dus waarschijnlijk wel winnen. Maar de vraag is of ze ook de partij kan redden.

Update 14.11 uur

Sap keert misschien niet terug in de Kamer als Dibi onverhoopt lijsttrekker wordt. Dat zei ze vanochtend bij TROS Kamerbreed. “Dan ga ik de partij eerst helpen en daarna moet ik daar eens goed over nadenken.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (147)