Laatste update 17:00
12

Dictator Mugabe (93) van Zimbabwe eindelijk afgetreden

Robert Mugabe is na 37 jaar eindelijk afgetreden als staatshoofd van Zimbabwe. Dinsdagmiddag heeft de voorzitter van het parlement in Zimbabwe dat laten weten. Regeringspartij ZANU-PF en de oppositie hadden eerder een motie ingediend om Mugabe (93) af te zetten; het parlement is dinsdagmiddag bijeengekomen om het afzettingsproces in gang te zetten.

Mugabe kreeg eerder van ZANU-PF 24 uur de tijd om te treden, anders zou hij worden afgezet. De inmiddels dus oud-dictator besloot hierop een persconferentie te houden waarin hij aankondigde tot het partijcongres in december aan te blijven als president.

Vorige week namen militairen de controle over Zimbabwe over. Mugabe en zijn echtgenote werden onder huisarrest geplaatst. Mugabe is volgens het leger te oud en niet meer bekwaam om het land te regeren. Als kandidaat om de nieuwe president te worden is inmiddels voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa naar voren geschoven.

NOS schrijft:

President Mugabe van Zimbabwe is met onmiddellijke ingang afgetreden. De voorzitter van het Zimbabwaanse parlement heeft dat meegedeeld. Hij zegt dat hij een brief van Mugabe heeft gekregen. In het parlement wordt gejuicht. De vergadering is stilgelegd.

 

cc-foto: GovernmentZA

Geef een reactie

Laatste reacties (12)